politikai informatika

Az internet összekapcsolhatja a politikát a polgárokkal

Szerző: 2014. január 31.No Comments

„Az internet segítségével újra össze kell kapcsolni a demokratikus intézményeket az azoktól eltávolodott polgárokkal – olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet szerdán fogadott el Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése.

A kontinens 47 országát tömörítő Európa Tanács az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia érvényesülésén, az e témakörben korábban általa kidolgozott egyezmények tiszteletben tartásán őrködik, figyelemmel kíséri az egyes tagállamokban tapasztalható fejleményeket. A nemzeti törvényhozások képviselőiből álló testülete, a parlamenti közgyűlés évente négyszer tart egyhetes ülésszakot. A szerdai ülésnap egyik témája az internet és a politika viszonya, az új információs és kommunikációs technológiáknak a demokráciára gyakorolt hatása volt. A megszavazott állásfoglalás szerint a politikai intézményekben, és különösképpen a parlamentekben növelni kell az új infokommunikációs technológiák alkalmazásának a képességét, abból a célból, hogy javítsák a döntéshozatali folyamatok átláthatóságát és a polgárokkal való párbeszéd feltételeit.

A témáról folytatott vitában Koszorús László fideszes országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy az internet nem csupán nagyszerű lehetőséget kínál a politika és a lakosság közötti kapcsolattartásra, hanem egyben kockázatot is jelent, egyebek közt a személyes adatokkal való visszaélés eshetősége, illetve az emberi jogok sérülékenysége miatt. A képviselő – egyetértve az állásfoglalás alapjául szolgáló jelentéssel – azt hangsúlyozta, hogy e kockázatok elhárításának a kulcsa az internethasználók képzésében rejlik.

A szintén fideszes Mihalovics Péter szükségesnek nevezte, hogy a társadalom leszakadó rétegeinek is biztosítsák az internetelérést. „Ennek érdekében a Magyarország kormányának határozott törekvése, hogy a hazai lakosság számára teljes hozzáférést biztosítson a szélessávú internethez. Ezen a téren Magyarország úttörő helyzetben van, mert az eddigi fejlesztések alapján ez a cél várhatóan már 2018-ban, két évvel a kitűzött határidő lejárta előtt megvalósul” – mondta. Mihalovics a tagállamok figyelmébe ajánlotta a magyar Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által Az internet nem felejt címmel a világháló veszélyeinek tudatosítására, a gyerekeket ért iskolai és internetes zaklatás jelenségének csökkentése érdekében indított programot.”

Forrás:
Az internet összekapcsolhatja a politikát a polgárokkal; Sg.hu/MTI; 2014. január 30.
Reconnecting democratic institutions and citizens via the internet; Európa Tanács; 2014. január 30.