Skip to main content
közigazgatás: magyar

Napirenden a költségvetés, a területfejlesztés

Szerző: 2014. február 22.No Comments

„Nyíregyháza – Régen vitattak meg annyi témát a megyei közgyűlés tagjai, mint amennyi a február 20-án 9 órakor kezdődő tanácskozáson vár reájuk. Ám nemcsak a napirendi pontok mennyisége (26), hanem a témák fontossága is nagy figyelmet érdemel majd, ugyanis többek között szó lesz az idei költségvetésről, a területfejlesztési koncepció véglegesített anyagának elfogadásáról.

Minderről kedden tájékoztatta a sajtó képviselőit Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, aki a költségvetéssel kapcsolatban elmondta: az adósságkonszolidáció óta megfelelő tartalékkal, biztonsággal lehet tervezni az évet. A megyei önkormányzat költségvetési keretszáma 646 millió 114 ezer forint, melyből több mint 100 millió forint pályázati forrásból származik. A megyei területfejlesztési feladatokkal kapcsolatban kifejtette, hogy azokat még a nyíregyházi képviselő-testületnek is el kellfogadnia, bár a koordinációs fórumon már igent mondta rá a megyei jogú város képviselői.

Dr. Papp Csaba megyei jegyző a tájékoztatón az emelte ki, hogy a két szomszédos megye területfejlesztési programját is véleményeznie kell a megyei önkormányzatnak.

Kerekes Miklós ajaki polgármester a megyei önkormányzatnak arról a fontos döntéséről számolt be, hogy létrehozták a Nemzetközi Kapcsolatok és Határ Menti Együttműködések Bizottságát, aminek ő lett az elnöke. A területfejlesztés miatt fontos szerepe lesz ennek a bizottságnak, hiszen a régió fejlődése érdekében tartja a kapcsolatot a dél-lengyelországi, a kelet-szlovákiai, a kárpátaljai és a partiumi területekkel”

——————–

„A területfejlesztés kapta az egyik főszerepet az idei költségvetés elfogadása mellett a megyei önkormányzat csütörtöki ülésén.

Mint közismert, a megyei önkormányzat egyik legfontosabb feladata immár a területfejlesztés. El is készült a 2014-2020 közötti időszakra Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területfejlesztési programja és koncepciója, amellyel kapcsolatban még több feladata is volt a megyei közgyűlésnek csütörtökön. Először is meghallgatták Kósa Tímea, Nyíregyháza alpolgármesterének tájékoztatóját a megyeszékhely fenntartható városfejlesztési programjáról. Róka László területfejlesztési szakértő, a program egyik készítője is szólt a azokról a fejlesztési tervekről, amelyek bár Nyíregyházához kötődnek, de az egész megyét szolgálják majd. Az elhangzottakkal kapcsolatban Baracsi Endre (Fidesz-KDNP) megkérdezte, volt-e már egyeztetés más településekkel, míg Veres János éppen azt javasolta, minél előbb fel kell venni a kapcsolatot más településekkel is. Az alpolgármester asszony azt válaszolta, hogy amikor már világosan látják Nyíregyháza céljait és terveit, akkor egyeztetnek majd a többi településsel. A megyei képviselők mindezek után elfogadták a tájékoztatót.

A területfejlesztési tanácskozás azonban nem merült ki abban, hogy megismerkedtek a megyei közgyűlés tagjai a nyíregyházi tervekkel, ugyanis véleményezniük kellett Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megye területfejlesztési programját is. Mind a két programot elfogadták, egy kis kiegészítéssel: Veres János kérte, hogy a hajdúsági programba a kiemelt útvonalak közé kerüljön be a 471-es számút út is, hiszen megyénknek is fontos annak az útnak az állapota. A képviselők elfogadták megyénk területfejlesztési koncepcióját is.

Elfogadta az megyei önkormányzat a 2014. évi költségvetésről és a végrehajtás szabályairól szóló rendeletet is. Az idei költségvetési keretszám 642 millió 614 ezer forint. A központi támogatás mértéke 286 millió 800 ezer forint, míg pályázati forrásból 105 millió 814 ezer forinttal számolhat a megye. Az idei gazdálkodást segíti a 2013. évi pénzmaradvány is.”

Forrás:
Napirenden a költségvetés, a területfejlesztés; Szabolcs Online; 2014. február 18.
Igenek a területfejlesztésekre; Szabolcs Online; 2014. február 20.