Skip to main content
informatikaközigazgatási informatika

Vitáznak az USA új kiberbiztonsági keretrendszeréről

Szerző: 2014. február 22.No Comments

„Az amerikai Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézetet (National Institute of Standards and Technology – NIST) egy éve Obama elnök utasítására megkezdte egy biztonsági keretrendszer kidolgozását, amelyet iránymutatásként kívánnak használni a kritikus IT-infrastruktúrák biztosításához. Ebbe körbe tartoznak a banki, szállítási és telekommunikációs rendszerek is. A keretrendszer azonban ennél is átfogóbb.

Az előzetes kiadásokhoz, melynek bemutatásáról a Bitport is beszámolt, rengeteg észrevétel érkezett. A 41 oldalas végleges változat tartalmazza azokat az alapvető védelmi intézkedéseket, mechanizmusokat, amelyek alkalmazásával a rendszerek támadásokkal szembeni ellenálló képessége növelhető, egyben a biztonságot átláthatóvá és mérhetővé teszi.

Nesze, semmi, fogd meg jól!
Hiába volt a hosszas előzetes egyeztetés, a végeleges változatot is sok kritika éri. A legtöbben azt kifogásolják, hogy nincs tisztázva a dokumentum szerepe és célcsoportja. Mások úgy vélik, a keretrendszer túlságosan homályos megfogalmazásokat tartalmaz, és így nem képvisel igazi értéket.

Harriet Pearson biztonsági szakértő, aki maga is részt vett az iránymutatások összeállításában, azonban védte a mundér becsületét. Szerinte a keretrendszer elsősorban a felsővezetőknek szól – köztük biztonsági vezetőknek, az auditorok vezetőinek –, valamint mindazoknak, akik egy adott szervezeten belül felelnek a biztonságért. Pearson szerint a dokumentum ugyan nem tartalmaz technológiai javaslatokat, de az irányítási feladatokra és a védelmi intézkedésekre rámutat. Például választ ad egy biztonsági vezetőnek egy olyan kérdésre, amit nap mint nap fel kell tennie magának: „Honnan tudhatom, hogy amit csinálok az elégséges-e?”.

A Qualys biztonsági vezetője, Andrew Wild is elismerően nyilatkozott a keretrendszerről. Szerinte jól összefoglalja, hogy a szervezeteknek hogyan kellene alkalmazniuk a kockázatközpontú megközelítést a biztonság fokozásához. Persze – így Wild – egy dokumentum nem csodaszer. A legtöbb biztonságért felelős szakember eddig is átlátta, hogy miként kellene megvédenie a rábízott rendszereket. A baj inkább az erőforrások hiányával van, ugyanis a felső vezetés sokszor nem biztosít megfelelő feltételeket a védelem kialakításához – véli.

Nem újdonság, hanem a különböző szabványok összehangolása
A keretrendszer meghatározza az alapvető védelmi feladatokat, és összefoglalja a megvalósítási lehetőségeket, valamint a kiberbiztonsági stratégiákhoz, tervekhez kötődő integrálási kérdéseket. A magját a kategorizált tevékenységek adják (eszközmenedzsment, hozzáférés-szabályozás, fenyegetettségelemzés stb., valamint ezek alkategóriái).

A legfontosabb feladat az azonosítás – védelem – felismerés – reagálás – helyreállítás ötösfogat. Ez az öt alaptevékenység más ajánlásoknak is kulcseleme, végső soron a NIST is ezeket a már működő és elfogadott szabványokat vette alapul, csupán annyiban próbált továbbmenni, hogy valamiféle összhangot alakítsanak ki az egyes ajánlások között. Ezért sem részletezi a keretrendszer az egyes biztonsági teendőket, csupán hivatkozik a felhasznált szabványokra.

A végeleges szöveg hangsúlyozza is: „a keretrendszer nem helyettesíti vagy cseréli le a szervezetek által jelenleg is alkalmazott üzleti vagy kiberbiztonsági kockázatmenedzsment folyamatokat, hanem sokkal inkább kiegészíti azokat.”. Az új ajánlások azonban segítenek abban, hogy a szervezetek a jelenlegi folyamataik mentén azonosíthassák a kockázatokat, és így erősíthessék a kockázatmenedzsmentet…”

Forrás:
Vitáznak az USA új kiberbiztonsági keretrendszeréről; Kristóf Csaba; Bitport; 2014. február 19.
Framework for Improving Critical Infrastructure Version 1.0Cybersecurity; National Institute of Standards and Technology; 2014. február 12. (pdf)