Skip to main content
Internetjog

Hiperlinkek: döntött az EU bírósága

Szerző: 2014. február 26.No Comments

„A vonatkozó EU-irányelv értelmében nem minősül nyilvánossághoz közvetítésnek egy internetes oldalon más honlapon szabadon hozzáférhető művekre mutató kattintható hivatkozások (hiperlinkek) szolgáltatása, mondta ki az Európai Bíróság. Azaz egy weboldal hiperlinkek révén a szerzői jog jogosultjainak hozzájárulása nélkül utalhat olyan műre, amely egy másik honlapon szabadon hozzáférhető.

Főszabály szerint a szerző kizárólagos joga műve nyilvánossághoz közvetítésének engedélyezése. Közvetítésnek minősül egy website-on művekre (az alapügyben újságírók cikkeire) mutató hiperlinkek szolgáltatása, ha a hiperlinket biztosító oldal látogatóinak közvetlen hozzáférést kínál az említett művekhez. A nyilvánosság meghatározatlan és jelentős számú lehetséges címzettet jelent. A hiperlinkek szolgáltatása révén végzett közvetítés az érintett honlap valamennyi lehetséges felhasználóját – tehát meghatározatlan, jelentős számú címzettet – céloz meg. Ezért a hiperlinkek biztosítása nyilvánossághoz közvetítés.

A jogsértés megállapításához a közvetítésnek azonban olyan új nyilvánosságot kell megcéloznia, amelyet az eredeti közvetítés engedélyezésekor a jogosultak nem vettek figyelembe. Ezen új nyilvánosság hiányzik olyan oldalak esetében, amelyeken a közzétett művek szabadon hozzáférhetők, mivel ilyenkor a művek szerzői a közzététel engedélyezésekor a hiperlinket biztosító oldal közönségét is – mint nyilvánosságot – figyelembe kellett vegyék. Új nyilvánosságról és így a jogosult engedélyének szükségességéről például akkor van szó, ha a mű a nyilvánosság számára az eredeti weboldalon már nem hozzáférhető, vagy kizárólag egy korlátozott nyilvánosság (például előfizetők) számára érhető el.

Az ítélet tükrében a hiperlinkek révén történő hozzáférés biztosításának megítélése nem teljesen világos akkor, ha például egy szabadon elérhető oldal felhasználási feltételei bizonyos – elsősorban gazdasági – jellegű használatot megtiltanak vagy a hiperlink egy szabadon hozzáférhető, azonban a tartalmat jogsértő módon közvetítő oldalra mutat és ez utóbbi honlap később letiltásra kerül…”

Forrás:
Hiperlinkek: döntött az EU bírósága; Rippel-Szabó Péter ügyvéd; Világgazdaság Online; 2014. február 25.