Skip to main content
informatikatársadalom

Nem vágynak nekik fejlesztett eszközökre az idősek

Szerző: 2014. március 16.No Comments

„Ausztriában a 60 éven felüliek több mint 90 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal, de ugyanakkor szkeptikusan viszonyulnak a kifejezetten nekik létrehozott készülékekhez. A GfK Austria felméréséből kiderült, hogy a 60 évesek vagy idősebbek 93 százalékának van egy vagy több mobilja, s közel a felük naponta használja az internetet is. Ez a piac folyamatosan nő. Az A1 telekomcég két éve ingyenes számítógép- és okostelefon-tanfolyamokat kínál, ezeken eddig közel 15 000 ember vett részt. A legidősebbek 90 és 100 év közöttiek. A szakemberek az alapok mellett megtanítják az idős felhasználóknak például a Skype és a levelezőprogramok használatát, valamint a képszerkesztés alapjait.

Rudolf Bretschneider piackutató, a GfK Austria tanulmányvezetője elmondta, hogy a 60 évnél idősebbek nagyon érdeklődnek az új technológiák iránt, de nem igényelnek különleges bánásmódot. „Még ha a nyugdíjasoknak mások is az igényeik vagy más hozzáférésük van egy témához, mint a fiataloknak, akkor is szkeptikusak a különleges mobilokkal és a nekik címzett marketinggel szemben” – jelentette ki a szakember. A 60 és 70 év közöttiek 43 százaléka használ okostelefont, s csupán 5 százalékuk nyugdíjasoknak kifejlesztett, különleges mobilt. A több mint 60 évesek kétharmada képes önállóan kezelni a készülékét és majdnem minden harmadik az internetelérését is maga telepíti.

Mathilde Menches 78 éves. Kiemelte, hogy van benne egy bizonyos félelem azzal kapcsolatban, hogy mindent jól csinál-e, s eleinte az egér használata is kicsit fáradságos volt. Éppen ezért elgondolkodott, hogy vásárol egy táblagépet, ami egyszerűbben kezelhető. Notebookját saját maga vásárolta meg és elsősorban böngészésre, levelezésre és játékra használja. A férje, Wilhelm az idén 80 éves és egy számítógép-tanfolyamon főként a képfeldolgozó szoftverek használatával kapcsolatos ismeretekre volt kíváncsi. Számára tabut jelent a személyes adatainak a kiadása, valamint az online banktevékenység, de a biztonsági programok telepítését is inkább a fiára bízza.

A 60 évnél idősebbek a mobiltelefonjukat főleg telefonálásra és SMS-küldésre használják. Mobil játékokat vagy alkalmazásokat csak minden ötödik telepít, zenét is csak ötödük hallgat. Bernhard Jungwirth, a saferinternet.at képviselője leszögezte: sok idős embernek van olyan érzése, hogy digitális analfabéta. Amíg a fiataloknál a lehetséges veszélyekre és arra kell felhívni a figyelmet, hogy ne adják ki a személyes adataikat, addig a nyugdíjasoknál az új technológiáktól való félelmet kell csökkenteni és arra kell bátorítani őket, hogy merjék kipróbálnia különböző dolgokat.”

Forrás:
Nem vágynak nekik fejlesztett eszközökre az idősek; Berta Sándor; SG.hu; 2014. március 13.