Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Nyílt kormányzat: a nép adatai, a népért

Szerző: 2014. március 25.No Comments

„Három amerikai város, Louisville, Santa Monica és South Bend polgármestere megvitatta, hogy a helyi önkormányzatok, hogyan használhatják fel a települések működése során keletkező adatokat a polgárok és a szolgáltatások fejlesztése érdekében.

A McKinsey üzleti tanácsadó cég nemrég tette közzé azt a beszélgetést, amelyben három amerikai városvezető – a 100 ezer lakosú indianai South Bend polgármestere Pete Buttigieg, a 100 ezres kaliforniai Santa Monica polgármestere Pam O’Connor, és a 92 ezer lelket számláló Louisville polgármestere Greg Fischer Kentuckyból – arról beszélt, hogy a nyílt adatok (open data) forradalma nem csak a polgárok jobb tájékoztatását teszi lehetővé, hanem a szolgáltatások hatékonyságának javítását is.

Pete Buttigieg szerint az összes adat az embereké, amelyeket úgy hoztak létre, hogy a polgároknak dolgoztak. A kihívás az volt, hogy ezeket az adatokat elérhetővé és érthetővé tegyék, hiszen hasznuk csak akkor van. Mivel nem hitték, hogy csak egy nagyváros lenne képes a gépileg értelmezhető adatok előnyeit kiaknázni, problémák megoldására használni, elindítottak egy ilyen projektet, s ma South Bend az USA legkisebb városa, ahol open data portál üzemel.

Egy nagyon kézzelfogható példával is előállt. „Talán mi vagyunk az első város a világon, amelyik felhőbe költöztette a szennyvízkezelés irányítását. Ez mintegy 100 millió dollár tőkekiadás elkerülését tette lehetővé a számunkra azzal, hogy elkezdtük jobban használni a meglévő infrastruktúrát.” A város a University of Notre Dame-mal közösen kidolgozta az ehhez szükséges technológiát, és a pilot programok lefuttatása után jelentős hasznot ért el a bevezetésével. A polgármester szerint ez a kezdeményezés ráadásul a helyi üzleti élet fejlődésére is jó hatást gyakorol.

Pam O’Connor arról számolt be, hogy éppen most dolgozzák ki a városi jóléti indexet, ami segít fokozni a közösség alkalmazkodóképességét, rugalmasságát. Az index méri az általános jólétet, a fizikai és mentális egészséget is, de vizsgálja a társadalmi kapcsolatok szintjét is. Mindez hozzásegít a gazdaság vitalitásához, s ahhoz is, hogy ennek útjait hogyan fedezhetők fel. Mivel a források korlátozottak, megfelelő szelekcióra van szükség a potenciális projektek között. Ha vannak adatok, amelyek segítenek megérteni, hogy miképpen lehet a legnagyobb hatást gyakorolni a jólét növekedésére, akkor jobban lehet hasznosítani a forrásokat, s azokhoz a programokhoz lehet rendelni őket, amelyeket a legfontosabb előre juttatni.

Greg Fischer elmondta, hogy sokan dolgoznak azon – a Code for America (a városi, közösségi problémákra informatikai eszközökkel megoldást kereső nonprofit mozgalom) keretében –, hogy javítsanak az polgárok számára rendelkezésre álló szolgáltatások elérhetőségén. De sokkal fontosabb a civil innováció, a közösségi innováció, amely átalakítja az emberek gondolkodását, illetve létrehoz egy olyan platformot, amelyen mindenki realizálhatja a benne rejlő emberi potenciált.

A folyamatok a LouieStat nevű helyre futnak be, ahol az összes ismert problémával foglalkozunk, azaz reaktív problémamegoldást gyakorlunk. De ha nem elég óvatosak, akkor az önkormányzat egész nap csak reagálni fog a rengeteg eseményre a közbiztonsági esetektől, a környezetszennyezési ügyeken át a közszolgáltatásokban megjelenő zavarokig.

Ezért dedikált forrásaik vannak az innovációra, különben a napi feladatok elvinnének minden erőforrást, és sohasem lehetne elérni áttörést. Például a 911-es sürgősségi segélyhívó rendszerbe beérkező riasztásoknak csak mintegy 3 százaléka szól valódi vészhelyzetről, de 100 százalékot kell komolyan kezelni, ami nagyon költséges. Ezért szükség volna egy olyan technológiára, amely segít nagy biztonsággal szétválasztani a valódi veszélyhelyzeteket a többitől. Nem mindegy ugyanis, hogy a beteget taxi viszi kórházba 20 dollárért vagy a mentő 500 dollárért.

Az adatok elemzése nagy lehetőség – állítják a polgármesterek –, mert pontosabban lehet látni, hogy mi a valós helyzet, milyen folyamatok zajlanak a városokban, és nem feltételezésekre vagy ígéretekre kell hagyatkozni a döntések során.”

Forrás:
Amerikai polgármesterek a nyilvánosan nagy adatról; Meixner Zoltán; Computerworld CIO; 2014. március 13.
Open government: Data of the people, for the people; McKinsey & Company; 2014 március