Skip to main content
távközlés

Konzultáció indul a teljes szélessávú lefedettség megteremtése érdekében

Szerző: 2014. április 15.No Comments

„Csaknem 500 olyan település található hazánkban, amely még nem rendelkezik a szélessávú interneteléréshez szükséges alapinfrastruktúrával. A kormány ezért konzultációt kezdeményez az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és a szakmai szervezetekkel az érintett települések körzethálózati ellátottságáról és a szolgáltatók fejlesztési terveiről.

Az Európai Unió Digitális Menetrendjének elvárása, hogy 2020-ra 100%-os lefedettséggel legalább 30 Mbps és 50%-os lefedettséggel legalább 100 Mbps-os internet-hozzáférés álljon az uniós polgárok rendelkezésére. A Nemzeti Infokommunikációs Stratégia legfőbb céljai közé tartozik a versenyképesség és az esélyegyenlőség növeléséhez, a színvonalas oktatáshoz és kutatáshoz, a munkavállaláshoz és –végzéshez, valamint a korszerű és költséghatékony közigazgatáshoz nélkülözhetetlen digitális infrastruktúra megteremtése. A kormány arra törekszik, hogy Magyarország már 2018 végére megfeleljen a közösségi elvárásoknak, és ezzel az Európai Unió élvonalába kerülhessen. Mindehhez szükséges, hogy a nagykapacitást biztosító infokommunikációs hálózati infrastruktúra az ország egész területén kiépüljön.

A cél érdekében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2014. április 15-től 2014. május 5-ig konzultál az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és az érintett szakmai szervezetekkel…”

————

„…Konzultáció célja
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (továbbiakban: Minisztérium) Infokommunikációért Felelős Államtitkársága konzultációt kezdeményez az elektronikus hírközlési piac szereplőivel és az érintett szakmai szervezetekkel a megfelelő kapacitású körzethálózati (az NMHH terminológiája szerint: felhordó hálózati) infrastruktúrával nem rendelkező településekről. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett GOP-2012-3.1.2. kódjelű, Szélessávú körzethálózati fejlesztések támogatása c. konstrukció lezárását követően is maradt Magyarországon 498 olyan település, amelynek körzethálózati összeköttetése nem megoldott. A konzultáció során a Minisztérium az érintett települések körzethálózati ellátottságáról és a szolgáltatók ehhez kapcsolódó fejlesztési terveiről vár információt.

Konzultáció módja
A konzultációban való részvétel a mellékelt településlistához tartozó kérdőív kitöltésével lehetséges a szolgáltató / szakmai szervezet alapadatainak feltüntetése mellett. A kérdőíveket a piacikonzultacio@nfm.gov.hu címre kérjük elküldeni.

Konzultáció időtartama
A konzultáció 2014. április 15-től május 5-ig tart…”

Forrás:
Konzultáció indul a teljes szélessávú lefedettség megteremtése érdekében; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. április 15.
FELHÍVÁS – Piaci konzultációra szélessávú körzethálózatokról; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. április 14.
Települési lista a piaci konzultációhoz, a jelentkezési kérdőívvel együtt; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. április 14. (xls)