közigazgatási informatika

Kétmillió forintba kerülnek a magyar választók adatai

Szerző: 2014. április 20.No Comments

„Az Európai Parlament magyar tagjainak választásán listát állító pártok kétmillió forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében. A választási eljárásról szóló törvény szerint annak érdekében, hogy a pártok a kampányban közvetlenül is megszólíthassák a választópolgárokat, jogszerűen hozzájuthatnak a választópolgárok név- és címadataihoz. A listát állító pártok a Nemzeti Választási Irodától (NVI) a lista nyilvántartásba vételéről szóló döntés jogerőre emelkedését követően megkaphatják a névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét és lakcímét. Az NVI azonban csak akkor adja ki a választók adatait, ha a listát állító jelölőszervezet befizet az NVI számlájára 2 131 500 forintot: ez a kötelező legkisebb munkabér egyhavi összegének és a megválasztható képviselők számának szorzata.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy a választópolgár megtilthassa a róla nyilvántartott adatok választási szervek általi kiadását, így azon választópolgárok adatai nem adhatóak ki a jelölőszervezetek kérésére, akik megtiltották az adatok kiadását. Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni, a kérelem online is benyújtható itt.

A pártok a választási irodától kapott név- és lakcímadatokat csak a választási kampány céljára használhatják fel, az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet május 28-án 16 óráig kell eljuttatni az NVI-hez. A választási kampány céljára más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a pártoknak.”

Forrás:
Kétmillió forintba kerülnek a magyar választók adatai; SG.hu/MTI; 2014. április 20.