Skip to main content
egészségügyközigazgatási informatika

Több milliárdos kiadás lesz az XP-csere a kórházakban

Szerző: 2014. április 21.No Comments

„Komoly biztonsági kockázatnak vannak kitéve a kórházak informatikai rendszerei, azokon keresztül pedig a mindennapi betegellátás is annak következtében, hogy a Microsoft április elején megszüntetette az XP operációs rendszer frissítésének támogatását.

A probléma méretére jellemző, hogy Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatójának becslése szerint a hazai egészségügyi intézményekben nagyjából 30 ezer személyi számítógépet használhatnak, amelyek több mint 90 százalékán XP fut.

Ha ezek, például egy vírustámadás következtében, leállnak, úgy akár egy teljes egészségügyi intézmény válhat működésképtelenné, hiszen ezeken a komputereken dolgozzák fel a betegellátással kapcsolatos összes információt az előjegyzéstől a kezelések, műtétek adatain át a leletekig, ezekhez vannak kapcsolva a modern képalkotó eszközök, miként a bérszámfejtéssel, anyaggazdálkodással kapcsolatos és ezernyi, a kórházak napi működését szolgáló információt is ezeken a gépeken dolgozzák fel és tárolják.

Sagyibó Viktor jelezte: bár több ország is óriási összegeket fizet a Microsoftnak azért, hogy továbbra is frissítse az XP-t, a valódi megoldást számukra is az jelenti majd, ha új és megbízható operációs rendszerre cserélik a napjainkra elavulttá vált XP-t. A magyar egészségügyben csak a szoftverek cseréje összességében több százmillió forintos kiadást jelent, ez önmagában azonban még nem visz közelebb a megoldáshoz, miután a számítógéppark is elavult, azokon nem futtathatók a legújabb operációs rendszerek. Így pedig már több milliárd forintra rúgó fejlesztésről beszélünk.

A Microsoft Magyarország már megkezdte az egyeztetést az állami kórházakat fenntartó Gyemszivel annak érdekében, hogy megoldást találjanak a problémára. Addig is, mivel az XP-vel futó számítógépek mostantól jóval kevésbé biztonságosak, mint korábban, rövid távon a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-vel közösen igyekszik kidolgozni a Microsoft Magyarország egy olyan megoldást, amely legalább a kormányzati szerveknél jelentkező esetleges problémák esetén azonnali támogatást tud nyújtani.

Sagyibó Viktor hangsúlyozta: csak rövid távú megoldásról lehet szó, amely az elkövetkező néhány hónapban, maximum fél évben segíthet az állami szférának, addig, amíg a végleges megoldást meg nem találják.”

Forrás:
Több milliárdos kiadás lesz az XP-csere a kórházakban; Haiman Éva; Világgazdaság Online; 2014. április 15.