Skip to main content
informatika

Több mint 900 IT-fejlesztő és mérnök részvételével tart nemzetközi konferenciát Budapesten a Prezi és a Ustream

Szerző: 2014. április 25.No Comments

„Több mint 900 IT-fejlesztő és mérnök részvételével tart nemzetközi konferenciát Budapesten két sikeres, Magyarországról indult startup, a Prezi és a Ustream. Az április 23-25 között rendezett Craft Konferencia célja, hogy bemutassa, hol jár és merre tart a fejlesztői szakma; mindezt olyan előadókkal, akik szakterületük világszerte elismert művelői. Ezek a szakemberek jórészt olyan konferenciákon adnak elő, amelyek a magyarországi fejlesztőknek (földrajzilag vagy anyagilag) nem elérhetőek, ezért a Ustream és a Prezi Budapestre hozta őket, és a külföldi konferenciákhoz képest lényegesen olcsóbban tette őket elérhetővé – olvasható a konferenciáról kiadott közleményben.

Az előadók között van többek között Douglas Crockford, a JavaScript „atyja”, Bruce Eckel, aki a mai napig az egyik legnépszerűbb Java és C++ könyv szerzője, Dan North, aki világszinten elismert szakértő, Gojko Adzic, a minőségi fejlesztés egyik fő szószólója, és Jeff Hodges, aki a Twitter berkein belül épít elosztott rendszereket, amelyekkel a feladatok és számítások egyszerre több számítógépen, párhuzamosan, transzparens történnek.

Hodicska Gergely, a konferencia főszervezője, a Ustream fejlesztési vezetője elmondta: első alkalommal rendezik meg a Craft konferenciát, amely az eddigi legnagyobb, a Ustream által rendezett konferencia. Az eseményen 53 előadó vesz részt, naponta 25 előadást tartanak, szerdán pedig workshopok voltak. Több mint 900 résztvevőt várnak az eseményre, akikből 300 a külföldi vendég; van, aki az Egyesült Államokból érkezett. A fejlesztési vezető kiemelte, hogy 2015-ben is meg szeretnék rendezni a konferenciát, amellyel kapcsolatban számos fejlesztési irányt lát: a jövőben szeretnék bevonni a szakmai közösségeket, felsőoktatási intézményeket, és céljuk az is, hogy – mind az előadók, mind a résztvevők között – növeljék a nők arányát.

Faix Csaba, a társszervező Prezi PR-vezetője elmondta: a Prezi azért kezdett bele a konferencia szervezésbe, mert egyfelől szerette volna elhozni Budapestre a szakma legjobb előadóit, hogy azok is meg tudják őket hallgatni, akiknek nincs pénzük elutazni Londonba vagy Berlinbe emiatt. Segíteni szerettek volna abban is, hogy a magyar, illetve a Magyarországon dolgozó mérnökök találkozzanak egymással és a legjobb előadókkal. Ez annyira jól sikerült, hogy mostanra nem csak magyar, hanem egyre több külföldi jön a konferenciára – mondta Faix Csaba.

Faix Csaba szerint a konferencia kiváló lehetőség, hogy a Prezinél dolgozó mérnökök előadjanak, elmondják, hogy ők min dolgoznak éppen, így a szakma nem csak a Prezit ismeri meg, hanem az ő nevüket is, ami segíti őket a karrierépítésben.”

Forrás:
Nemzetközi fejlesztői konferenciát tart Budapesten a Prezi és a Ustream; SG.hu/MTI; 2014. április 24.