Skip to main content
informatika

INFOmaraton, a 24 órás informatikai csapatverseny

Szerző: 2014. május 11.One Comment

„Az idei INFOmaraton volt a 4. országos 24 órás informatikai csapatverseny. A döntő április 25-27-én volt, helyszínnek pedig ebben az évben a debreceni Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola adott otthont.

A verseny nem csak a szakmai tudásról, hanem az emberi értékekről, kitartásról, csapatmunkáról is szólt. A versenyzők – mint ahogy eddig minden versenyévben – egy kerettörténetre építő összetett feladatot oldottak meg. A döntő teljes versenyfeladata az alábbi részeket karolta fel:

  • Cisco hálózati eszközök konfigurálása
  • RedHat, SuSE Linux és Microsoft Windows Server telepítés és konfigurálás különböző szerepköröknek, illetve szolgáltatásoknak megfelelve (pl. Levelezés, tartományvezérlés, stb.).
  • Felhő Infrastruktúra kialakítása: RedHat Openshift platformfelhő beállítása és használata; HP Cloud System Matrix beállítása és használata; Novell Filr webes fájlmegosztó beállítása és integrációja az Invitel InviCloud-ból; VMware és Microsoft virtualizáció használata
  • Infrastruktúra-tervezés (Microsoft Projekt 2010 felhasználásával)
  • Projekt beszámoló és tárgyalástechnika a virtuális menedzsment részére (akik a versenyt szponzoráló cégek képviselői és néhány staff tagból álltak össze)

A feladatuk tehát az volt, hogy készítsenek egy infrastruktúra-tervet, topológia ábrát, árajánlatot és projekttervet (mely tartalmazza a kockázatokat is), amit majd el kell adniuk a megrendelőnek, azaz a zsűrinek. A megrendelő cég menedzsmentje nem csak informatikai szakemberekből áll, így jó pár dolgot el kellett magyarázniuk a csapatok egy-egy képviselőjének a verseny tárgyalástechnika részén…

A versenyt nagyon sok támogató szponzorálta, a gyémánt fokozatú támogatók az eGOV Tanácsadó Kft. mellett a HP, Fujitsu, Citi, továbbá támogatók voltak a Training 360, a Dell, a Microsoft, az Intel, a Cisco, a Samsung, a G Data, IT Ware, T-Systems, Invitel. Így nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy teljes iparági összefogásnak lehettünk tanúi, ami példaértékű…”

Forrás:
INFOmaraton 2014