Skip to main content
közigazgatás: magyar

Önkormányzati adóbevételek: üres a serpenyő

Szerző: 2014. május 13.No Comments

„Az első félév önkormányzati adóbevételei már láthatóan elmaradnak a várttól sok településen, de országosan is. „Üres a mérleg tányérja”- hangoztatta Szmetana György, a téma szakértője, a Rádió Orientben, aki szerint a helyi adórendeletek gyalázatosak. Az idegenforgalmi adó életszerűtlen és kezelhetetlen, a helyi rendeletek idegenellenesek és szociális indíttatásúak, teljes átalakításra szorulnak.

Közeledik az iparűzési adó bevallásának a határideje, május 31. Az eddigi bevételek elmaradtak a várttól, nem úgy alakultak, ahogy szerették volna a települési önkormányzatok. A településeken pánik hangulat uralkodik, mert sok a visszaigénylő. Az előző év december 20-ig ugyanis a várható bevétel szerint fizettek az iparosok, de sok helyen negatív lett a mérleg, és vannak önkormányzatok, akiknek több százmilliós összegeket is vissza kell téríteniük. Sőt, a szakértő szerint van olyan település, ahol egyetlen adózó kér vissza százmillió forintot. Az települések vezetése a hátralékosok névsorát nézegeti, ki, mennyivel és miért tartozik – zsebében turkálni viszont nem egyszerű, sőt a végrehajtás kezdeményezése életveszélyes is lehet, ezért sok helyen nem is élnek ezzel a lehetőséggel.

A jó idő beköszöntével növekszik az idegenforgalom, amiből jelentős bevételt lehetne profitálni. Az idevonatkozó rendelet azonban teljesen életszerűtlen és kezelhetetlen- mondta Szmetana. Az ugyanis, hogy aki nem állandó lakosként a településen egy vendégéjszakát eltölt, mindenkire vonatkozik. Családon, baráti körön belüli vendégek miatt az emberek nem ballagnak be a hivatalba, hogy befizessék rokonuk után a 300 forintot. Az idegenforgalmi adónak épp ezért csak a kereskedelmi szálláshelyre kellene vonatkoznia. Ez mellett persze az is gyakori, hogy a magánszállásadók is szeretik elfelejteni kitölteni a vendégkönyvet. Itt a piperemosás számlái alapján lehetne ellenőrizni a vendégéjszakák számát- mutat rá Szmetana György.

Az adóbevételek elmaradásához hozzájárulnak a rossz helyi adórendeletek is, amelyek szintén átalakításra szorulnak. A Rádió Orient vendége idegenellenesnek tartja, mert főképp a nem helyi lakost és a vállalkozót adóztatja – utóbbiak szavazatára szüksége van, ezért őket tehermentesíti leginkább az önkormányzat, és az idegeneket megsarcolja. A másik probléma a szociális indíttatás, az adót meg kellene fizetni mindenkinek és a szociális kedvezményeket másképp kellene a rászorulóknak odaadni. Szmetana szerint így sosem tanulnak meg adózni az állampolgárok.

Továbbá probléma, hogy a telekadó sem ismer különbségeket – mindegy, hogy egy közmű nélküli hegyoldalról vagy közművesítettről van szó, minden esetben 200 forint négyzetméterenként a fizetési kötelezettség. Ugyanígy jár el egy dohos pincénél és egy márványlappal lerakottnál is, nincs különbség az adó mértéke között. A helyi adóbevételt azonban nem lenne szabad központosítani, mert ez az önkormányzatiság fő alapja – emeli ki a szakértő, rámutatva, a képviselő-testületnek fel kell vállalni a negatív döntéseket is. El kell végezni azt a munkát, helyi rendeletben kell szabályozni, hogy kinek, mikor, mennyit kell fizetnie és mennyi kedvezmény illeti meg.

Az adás végén Szmetana György búcsúzott a maga és a Rádió Orient nevében is az április 5-én elhunyt Vígvári Andrástól, aki az önkormányzati adózás nagy szakértője volt és elismert életművet hagyott maga után.”

Forrás:
Önkormányzati adóbevételek: üres a serpenyő; OrientPress; 2014.május 12.