Skip to main content
informatikaInternetszakirodalomtársadalomtechnika

Jövendölések a fejlődésről 2030-ig

Szerző: 2014. május 18.No Comments

„A World Future Society (WFS) közzétette friss, 2030-ig érvényes prognózisát a technológiai fejlődés várható nagy vívmányairól, és más fontos jövőbeli eseményekről. A húsz jóslat többnyire felvillanyozó, de van közöttük néhány, amely kifejezetten nyugtalanító.

A világ jövőkutatóit tömörítő szervezet, a World Future Society (WFS) tizenöt évet, azaz nem túl messzire tekint előre legfrissebb prognózisában, így túlságosan meglepő dolgokat nem is láttat, de megerősíti több, jelenleg éledező trend kiteljesedését, illetve pár kísérleti kezdeményezés széleskörű gyakorlattá válását. Néhány jövendölés közvetlenül érinti az informatika világát.

1. jóslat
Az üzemanyagcellás elektromos autók pénzt termelnek gazdáiknak a hálózatra feltöltött energiafeleslegükkel.

2. jóslat
A jelenleg csak szoftverfejlesztésben ismert open source megosztási rendszerekhez hasonló megoldások elterjedése a robotok fejlesztésében (ahol a hardverek terveit fogják megosztani) valóságos robbanást okoz az innovációban, amelynek következtében az előállítási költségek zuhanni fognak, s a többszázezer dolláros robotok pár tízezer dollárért is beszerezhetőek lesznek.

3. jóslat
Az okostelefonok ösztönzik a politikai reformokat Afrikában. A korábban a hírektől elzárt emberek bekapcsolódhatnak a társadalmi információcserébe, ami segíthet a politikusok elszámoltathatóságában, a korrupció és a szegénység visszaszorításában.

4. jóslat
Az óceánokban a szennyezés, a túlhalászás és a globális felmelegedés miatt nagy kihalási periódus kezdődik, amelyre az elmúlt 600 millió évben csak ötször volt példa.

5. jóslat
A felhők sokkal intelligensebbekké válnak, s nem maradnak meg csupán egy olyan helyeknek, ahol az adatainkat tároljuk. Az intelligens felhők a mindennapi életünk szerves részévé válnak, amelyekből többek között elemezéseket és helyzetfüggő tanácsokat kaphatunk. Például az étkezési tanácsadó felhő mindenkinek az egészségi profilja alapján megtervezheti a heti étrendjét.

6. jóslat
A 3D nyomtatás forradalmasítja a gyártást. Az ipari printerek egyre több anyagot lesznek képesek felhasználni az üvegtől a fémeken át a műanyagig, s egyre több tárgy előállítására lesznek képesek. De nem csak ipari méretekben terjednek el, hanem a széles közönség is használhatja őket, ahogy most a tintasugaras nyomtatókat. A csomagküldést pedig bizonyos esetekben a távnyomtatás váltja fel.

7. jóslat
India fölébe kerekedik Kínának mind a népességét, mind az innovációs képességét tekintve. Az agyelszívás megáll, s a szubkontinensen virágba borulnak az innovatív vállalkozások.

8. jóslat
A környezetbarát anyagokból épített, és környezetbarát módon üzemeltetett zöldházak forradalma kiteljesedik.

9. jóslat
A robotok képessé válnak a gyengéd gondozásra. Például a magatehetetlen emberek mozgatását tökéletesen képesek lesznek megoldani.

10. jóslat
Az okos anyagok forradalma új energia megtakarítási boomot indít el. Sok más mellett például az eddig alkalmazott anyagoknál könnyebb, vagy kisebb veszteséggel járó energiaszállítást lehetővé tévő anyagok jelentik a változás forrásait.

11. jóslat
A dolgok internete (IoT) forradalmat indít a hálózatba kötött eszközök világában. Szinte minden elektromossággal működő, vagy elektromos eszközökkel mérhető dolog a felkapcsolódhat az internetre méghozzá önálló IP címmel, ami a világunk működési hatékonyságát soha nem látott mértékben megnöveli.

12. jóslat
Új típusú felsővezetők jelennek meg a különféle szervezetekben. A változások a vállalati szervezetekből indulnak ki, ahol a közép- és felsővezetői szinteken is reagálni kell a közösségi média, a tartalom menedzsment vagy éppen az adatbányászat és adatértelmezés kihívásaira. Az új pozíciók ezek leképezéseként jelennek meg. (Az előrejelzés ugyan nem szól erről külön, de a CIO szerep átalakulásának kérdése éppen ennek a problémakörnek a közepén helyezkedik el.)

13. jóslat
A kézi sóhajtásmérő készülék egy pillanat alatt diagnózist ad a járványos fertőzésekről. Az eszköz képes lesz a kockázat mértékről is információt adni a tüdőráktól a lépfene fertőzésig.

14. jóslat
A labor a chipen technológia forradalmasítja az egészségügyet. Az okostelefonok processzoraira telepített funkciók képesek lesznek szofisztikált laboratóriumi tesztek elvégzésére különféle egészségügyi kondíciókról. Ezzel a felhasználók napról-napra követni tudják saját egészségi állapotuk változásait. Ha pedig e teszteket mesterséges intelligenciát használó számítógépes diagnosztizáló programokkal kombinálják, ott is lehetővé teszik a vizsgálatokat, ahol az embereknek erre nem volt pénzük, vagy nem volt a közelben elérhető orvosi szolgáltatás. Márpedig a fejlődő országok lakosságának 60 százaléka jelenleg ilyen helyzetben van.

15. jóslat
Gyógyszerhordozó nanorobotok épülnek DNS-ből, amelyek húsz éven belül már gyógyítani fogják az embereket. A nanorobotok oda fogják vinni a molekula méretű hatóanyagokat a szervezetben, ahol arra pontosan szükség van. Például antigéneket juttatnak el a rákos sejtekhez.

16. jóslat
A hosszú élettartam forradalma etikai döntési helyzet elé állít bennünket. Az orvosi technológia fejlődése (a génterápia, az őssejt kutatás, a szervnyomtatás stb.) meghosszabbítják az életet, s a 100 éves átlagéletkor lehet a normális azoknak, akik elérik e szolgáltatásokat. Az egészségpolitika a jövőben vajon alapulhat-e a vagyoni helyzeten?

17. jóslat
A minősítések világa és a kiterjesztett valóság alapvető meghatározói lesznek a cégek elismertségének, és ezen keresztül a profitabilitásuknak. Azok a cégek, amelyek nem csak termékekkel és szolgáltatásokkal kereskednek, hanem a hozzájuk kapcsolódó életérzéssel is, jól tudják ma is, hogy a megítélésük milyen jelentős hatással van a növekedésükre és a profitjukra. Ez a helyzet teljesen általánossá válhat, ha az okos eszközök segítségével késedelem nélkül mindenről be lehet szerezni a fogyasztói megítélés adatait.

18. jóslat
A vízhiány nagyobb problémává nőhet, mint az olajhiány. Elérkezhetünk egy olyan pontra (peak water), amikor több ivóvizet használunk fel, mint amennyit a természet képes visszapótolni. Ez elhatalmasodó vízhiányt okoz, ami rettenetes következményekkel járhat az emberek egészségére, s hatalmas fenyegetést hordoz a vízzel összefüggő járványok növekvő potenciálja miatt.

19. jóslat
Az amis vallás robbanásszerűen terjedni fog. Ez a leggyorsabban terjedő vallásos csoport jelenleg az USA-ban, de számuk 2050-re így is csak 1 millió lesz.

20. jóslat
A következő űrkorszak 2020 után kezdődik, amikor az űrversenyt tőkésíteni fogják, azaz vállalkozások jelennek meg az űrszállításban, és az alacsony űrön keresztüli transzkontinentális utas szállításban és az űrturizmusban. Ehhez az új technológiák tökéletesítésére, az iparág globális működésének fejlesztésére, új infrastruktúra kiépítésére és a szabályozási környezet elfogadására van szükség.”

Forrás:
Jövendölések a fejlődésről 2030-ig; Meixner Zoltán; Computerworld/CIO; 2014. május 15.