távközlés

Több száz amerikai városban parlagon hever az optikai hálózat

Szerző: 2014. június 11.No Comments

„A településekkel a nagy távközlési cégek kötöttek szerződéseket, de a fejlesztések egy része elmaradt.

A VICE Magazine arról számolt be, hogy a tengerentúlon számos városban vannak kiépített optikai hálózatok, ezek azonban kihasználatlanok. Az ok egyszerű: a társaságok, például a Comcast, a Verizon vagy a Time Warner Cable szerződéseket kötöttek a helyi vezetőkkel, de érdemi beruházásokra nem került sor. A megállapodások miatt viszont a kisebb telekommunikációs cégek sem építhetik ki a saját ajánlataikat. A nagy vállalatok emellett azzal fenyegetőznek, hogy teljesen visszavonják a korábbi ajánlataikat, ha a városvezetők nem teljesítik a kéréseiket.

Ilyen szerződés van érvényben például Washingtonban is, ahol ugyan tárgyalások után elérhetővé tették az optikai hálózat egy részét a hivatalok és a nonprofit szervezetek számára, de a felhasználók továbbra is kénytelenek beérni csekély sávszélességgel. Érdekes módon azonban pont a kisvárosok projektjei sikeresek, ezek a települések ugyanis nem vártak a konszernekre, hanem saját források segítségével kiépítették a gyorsabb interneteléréseket. Mindez azt eredményezte, hogy sikerült megállítani az elvándorlást és a helyi gazdaság szárnyakat kapott.

San Franciscóban egy kisebb szolgáltatónak köszönhetően létrejött egy optikai hálózatsziget kifejezetten a cégek számára, a felhasználók azonban csak reménykedhetnek, hogy egyszer ők is élhetnek majd ezzel a lehetőséggel. Nem csupán a megfelelő ajánlatok hiányoznak, hanem a jelenleginél jóval alacsonyabb árak is kellenének.”

Forrás:
Több száz amerikai városban parlagon hever az optikai hálózat; SG.hu; 2014. június 11.