Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Egyesült Királyság: Az adóhatóság Adatkatalógust jelentetett meg a nyílt adatokkal kapcsolatos stratégiája keretében

Szerző: 2014. június 15.No Comments

„Az angol adóhatóság (Her Majesty’s Revenue and Customs – HMRC és webhely) nyílt adatokkal kapcsolatos stratégiája szerint az adatokat hivatkozható és újtahasznosítható formában fogják megjelentetni, így segítve, hogy az átláthatóság és állampolgári részvétel segítségével jobb és hatékonyabb legyen a közigazgatás

A kezdeményezés részeként megjelentettek Adatkatalógust is, amely az adóhatóság által kezelt adatkészletek összesített leltára. Az átláthatóság intézményi megvalósítási tervében már szerepelt hasonló típusú információ, annak a frissített változata található az Adatkatalógusban. A mostani kezdeményezés az angol kormány nagyobb átláthatóságot célzó elkötelezettségének része. Első áttekintést ad arról, hogy az adóhatóság milyen típusú adatokkal rendelkezik és hogyan szándékozik ezeket kezelni, összhangban az elszámoltathatóságot javító és a gazdasági és társadalmi fejlődést támogató törekvésekkel.

A katalógus része volt a közszektori információk helyzetét felmérő kormányzati jelentésre (Shakespeare review of public sector information) adott adóhatósági válasznak. Továbbá a data.gov.uk-n megjelentetett Országos Információs Infrastruktúra (National Information Infrastructure) adatleltárban is benne van. A következő adatkészletek összessége:

  • elemzési célokra használt adatok,
  • az országos statisztikák részeként megjelentetett adatok,
  • információ a hatóság belső működése során hsznált adatokból.

Az átláthatóságot nem kampányfeladatnak tekintik, folyamatos törekvés tárgya, ezért az Adatkatalógus frissített változatait valószínűleg rendszeres időközönként meg fogják jelentetni.”

Forrás:
UK: HMRC’s open data strategy and release of the Data Catalogue; ePractice.eu; 2014. május 23.
HMRC Data Catalogue; HMRC; 2014. május 12.
Open data strategy; HMRC; 2014. május 13.