Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Így mentené a magyar egészségügyet az orvostechnikai szállítók egyesülete

Szerző: 2014. június 27.No Comments

„Hat pontban foglalta össze a magyar egészségügy fenntarthatóságának megteremtésére irányuló, általa stratégiainak tartott lépéseket az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ). A szervezet közleményében azt írta, minden előremutató lépés előfeltétele, hogy az egészségügy újra a felelős társadalmi és kormányzati gondolkodás előterébe kerüljön.

Az ETOSZ szerint különösen fontos a gyors kormányzati beavatkozás, hiszen komoly aggodalomra ad okot az ellátórendszer finanszírozási helyzete. Bár a kórházak döntő többsége lassan két teljes éve szoros állami kontroll alatt áll, a gazdálkodást folyamatosan ellenőrzik, és elvben költségvetési intézményként fedezet nélkül nem is lehetne kötelezettséget vállalni, mégis újra hatalmasra duzzadt az ellátórendszer adósságállománya – tette hozzá a szervezet.

A stratégiai pontok között említette az elérhető források bővítését, szerinte a közfinanszírozott ellátások mellett teret kell adni a szabadon vállalt, egyedi igényekre reflektáló egyéni hozzájárulásoknak is. Az ETOSZ szerint szükség van az adósságállomány azonnali konszolidációjára is, az egészségügyi kintlévőség teljes, transzparens és kiszámítható rendezésére.

Fontosnak tartja az ellátórendszer hatékonyságának erősítését is, ilyen megfontolásból az E.Alap differenciált és egymás felé is zárt kasszarendszerének megszüntetését.

Szorgalmazza emellett az ellátáshelyi kompetenciák fejlesztését, a hozzáférés egyenetlenségeinek kezelését és a betegutak érdemi racionalizálását, továbbá támogatná és erősítené az egyéni és intézményi felelősségvállalást.
Az ETOSZ úgy véli, hogy az egészségügyi ellátás záloga a szakemberek helyzetének megerősítése, elvándorlásuk megakadályozása, ami szerinte nem kizárólag bérfejlesztés kérdése, hanem az ellátás körülményeinek fejlesztését is igényli.

Az egyesület kitért rá, a továbbiakban fontos erősíteni azt a beszállítói kört is, amely javarészt kis- és középvállalkozásokból áll, e szektor legmagasabb szintű kormányzati támogatása szükséges.

Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete a javaslatpontokat eljuttatja az újonnan hivatalba lépett kormányzati és egészségpolitikai döntéshozóknak is, valamint levelet küldött Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkárnak, felajánlva benne partneri együttműködését.

A közleményben foglaltak szerint „az előrelépés tekintetében reményre ad okot, hogy olyan vezetőt kapott az ágazat, aki politikusi és egészségügyi szakemberi rátermettségét is többször bizonyította már”.[Híradó]”

—————————–

„A Magyar Kórházszövetség május 31-ei adatai szerint 61,6 milliárd forint a kórházak lejárt adósságállománya, ez annak a következménye, hogy alulfinanszírozottak az intézmények. Az állami szerepvállalás növekedésével sok intézkedést tudott csinálni az egészségpolitika, ilyen értelemben van előrelépés, de a hatékonyság javítása sajnos nem tud olyan fokú forrásgazdagodással járni, mint amire szükség van – mondta Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, pénteken, a közszolgálati televízióban.

Velkey György az M1 reggeli műsorában hangsúlyozta, hogy a hatékonyság javítására nagyon sok intézkedés történt és ennek köszönhetően javult is jelentős mértékben a hatékonyság. „Az állami szerepvállalás növekedésével is sok intézkedést tudott csinálni az egészségpolitika, ilyen értelemben van előrelépés, de a hatékonyság javítása sajnos nem tud olyan fokú forrásgazdagodással járni, mint amire szükség van” – nyilatkozta.

A kórházszövetség elnöke szerint ahhoz, hogy a magas szakmai színvonalú egészségügyet fenntartsák, több pénzre van szükség. Velkey közölte, hogy az orvos elhivatottsága nem pénz kérdése, de ha összehasonlítjuk az orvosi béreket, például a pénzügyi szféra béreivel, akkor láthatók az ágazatok közötti nagyon jelentős különbségek.[OrientPress]”

Forrás:
Így mentené a magyar egészségügyet az orvostechnikai szállítók egyesülete; Híradó.hu; 2014. június 26.
Továbbra is nagy a kórházak adósságállománya; OrientPress; 2014. június 27.