Skip to main content
Internettársadalom

Kötelező letölthetővé tenni a káros tartalmakat kiszűrő szoftvert

Szerző: 2014. július 2.No Comments

„Július elsejétől minden internetszolgáltató ingyenesen köteles az ügyfelek rendelkezésére bocsátani egy magyar nyelvű, a káros tartalmakat kiszűrő szoftvert – mondta az InfoRádiónak Mácz Ákos. A Magyar Telekom szabályozási igazgatóságának EU kapcsolatok vezetője úgy látja, van igény erre a szoftverre.

A jogalkotó felismerte azt a társadalmi igényt, hogy a digitális korban gyermekeinket védeni kell, ezért módosította az elektronikus hírközlésről szóló jogszabályt, és arra kötelezte az internetszolgáltatást nyújtó vállalkozásokat, hogy tegyenek mindenki számára elérhetővé olyan ingyenesen és könnyen kezelhető szoftvert, amit bárki letölthet és gyermekei védelmébe állíthat – mondta Mácz Ákos. Hozzátette: a jogszabály szerint július elsejétől kötelező ezt rendelkezésre bocsátani, minden szolgáltatónak a honlapján ingyenesen elérhetővé kell tennie a szoftver letöltését.

„A Magyar Telekom jó ideje eleget tett ennek a kötelezettségének és könnyen használható, magyar nyelvű szoftvert biztosít ügyfelei számára” – mondta a cég szabályozási igazgatóságának EU kapcsolatok vezetője. Hozzátette: ennek van egy alapbeállítása, amely felnőtteknek szóló tartalmakat – pornográf, erőszakra buzdító, fegyverekre, drogokra vonatkozó információkat – esetleg megtévesztésre szolgáló adathalász oldalakat blokkol, a szülők még ezt a kört tovább bővíthetik az igényeiknek megfelelően.

A törvénymódosítás szerint kötelező az ügyfelek figyelmét felhívni erre a lehetőségre, a Telekom a számlalevélben értesíti az ügyfeleit – ismertette Mácz Ákos. Hozzátette: „olyan megoldást választottunk, amely egyaránt használható személyi számítógépen, táblagépen és okostelefonon is.” Mint mondta: „abban bízunk, hogy a tájékoztatási kampány segíti az ügyfeleinket, hogy tudatosan keressék, töltsék le és használják is ezt a szűrőszoftvert.”

„Valamiben azonban ez a program sem segít: nem pótolhatja a szülők és a gyermekek közötti kommunikációt, hogy megvitassuk, hogy mire jó az internet, mire használhatjuk és milyen veszélyek leselkednek ránk” – hívta fel a figyelmet Mácz Ákos. Hozzátette: „szakértők azt tanácsolják, hogy kortól függően legyen rendszeres az ilyen beszélgetés.””

Forrás:
Kötelező letölthetővé tenni a káros tartalmakat kiszűrő szoftvert; Inforádió.hu; 2014. július 2.
A témához kapcsolódó korábbi cikkeink