közigazgatás: magyar

A köztisztviselő legyen független és hozzáértő

Szerző: 2014. július 12.No Comments

„A köztisztviselő legyen független és hozzáértő – hangoztatta Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora az intézmény közigazgatás-tudományi karának diplomaosztó ünnepségén, szombaton Budapesten.

A szakember szerint a függetlenség és a hozzáértés az elhivatottságon alapul, az egyetem pedig erre az értelmiségi létre próbálja felkészíteni hallgatóit. A közigazgatás központi kérdése a köztisztviselő személye – fűzte hozzá.

Rossz törvényekkel és jó hivatalnokokkal még lehet kormányozni, de a rossz hivatalnokokon a jó törvények sem segítenek – utalt a rektor a 19. századi német államférfi, Otto von Bismarck egy gondolatára.

Cserny Ákos, a közigazgatás-tudományi kar dékánja elmondta, náluk működik az ország első és eddig egyetlen közigazgatás-tudományi doktori iskolája. A dékán hangsúlyozta, hogy a 2012-ben megkezdett munka hosszú időre meghatározza a közszolgálatot.

Danku Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a kormány törekvései a közjót, közérdeket képviselő, szolgáltató közigazgatásra irányulnak, amely közel van az emberekhez és nem bürokratikus. Az NKE létrehozásának is a jó állam kialakítása volt a célja – mondta. A közeljövőben szükségessé válik egy kiszámítható, ugyanakkor rugalmas közszolgálati életpálya kidolgozása – tette hozzá.

Az NKE közigazgatás-tudományi karának diplomaosztó ünnepségén igazgatásszervező és nemzetközi igazgatási alapszakon, valamint európai és nemzetközi igazgatás és közigazgatási mester szakon 401 hallgató vehette át oklevelét a Budapest Kongresszusi Központban.”

—————————-

„A közeljövőben kidolgozhatják a közszolgálati életpályamodellt – jelentette be a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem diplomaosztó ünnepségén.

Danku Csaba szerint a kormány az elmúlt négy évben lerakta a korszerű közszolgálat alapjait, az intézmény megalapításával pedig megteremtette az egységes képzés bázisát. Az egyetem Közigazgatás-tudományi Karán idén négyszázan végeztek alap- és mesterszakokon.

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem küldetése, hogy hatékonyan szolgálja a közszolgálat személyi állományának minőségi fejlesztését. A közigazgatásban dolgozóknak olyan új életpályát alakítunk ki, remélhetőleg már a közeljövőben, amely biztosítja az érdemeken alapuló elismerést, a kiszámítható, ugyanakkor rugalmas pályautat” – mondta Danku Csaba.”

Forrás:
A köztisztviselő legyen független és hozzáértő; Miniszterelnökség; 2014. július 12.
Közszolgálati életpályamodellt dolgoznának ki; Hír TV/mno.hu; 2014. július 12.