Skip to main content
gazdaság

Forradalmi változást hoz a prepaid a kártyapiacon

Szerző: 2014. augusztus 17.No Comments

„Az elmúlt években többszörösére nőtt az előrefizetett, úgynevezett prepaid kártyákra töltött összeg az Egyesült Államokban és a fejlődés a következő években is gyors lesz az előrejelzések szerint nemcsak az USA-ban, hanem globálisan is. A megoldás azon túl, hogy kényelmes és biztonságos, tökéletes alternatívát jelenthet a bankkártyák, hitelkártyák és a készpénz használatára. A prepaid kártya a legdinamikusabban fejlődő pénzügyi szolgáltatás világszerte, 2017-re globálisan 822 milliárd dolláros lehet a potenciális piac.

A prepaid kártyákra töltött pénzösszeg 2008 és 2012 között háromszorosára nőtt, és elérte a 76,7 milliárd dollárt a Mercator Advisory Group adatai szerint. A tanácsadó cég prognózisa alapján 2015-ig további 120 százalékos növekedés várható, így ez az összeg elérheti a 168,4 milliárd dollárt. A prepaid kártyák egyre nagyobb népszerűségét jól mutatja, hogy az Egyesült Államokban a két legnagyobb szolgáltatónál kezelt aktív kártyák száma a 2009-es 3,4 millióról 2012-re több mint 7 millióra nőtt.

Komoly lehetőségeket vázolt az előrefizetett kártyák kapcsán a MasterCard elemzése is, amely ugyan eltérő számokat tartalmaz, de szintén jelentős növekedést prognosztizál. A kártyaszolgáltató adatai szerint ez a megoldás 2017-re világszinten potenciális 822 milliárd dolláros piacot jelenthet, vagyis évente átlagosan 22 százalékkal bővülhet. A kártya elterjedését támogató tényezők között a pénzügyi függetlenség és a praktikus fizetési megoldás mellett fontos az is, hogy biztos védelmet kínál a hitelkeret esetleges átlépése ellen.

Ez a kártyatípus hazánkban sem ismeretlen. 2002 óta kaphatók prepaid bankkártyák ajándékozási céllal (jelenleg csak cégek igényelhetik), illetve 2010 óta a pécsi városkártya is kérhető prepaid bankkártyával egybeépítve. A prepaid bankkártya azonban mégsem ajándékozási vagy városkártyaként terjedt el igazán hazánkban, hanem fesztiválkártyaként. Fiatalok tízezrei ismerték meg ezt a terméket az elmúlt években a nagy nyári zenei fesztiválokon, amelyek területén kizárólag ezzel a kártyával fizethettek.

A prepaid kártya konstrukció lényege, hogy a felhasználók úgy juthatnak hozzá egy számos tranzakcióra használható bankkártyához, hogy nem szükséges mellé folyószámlát nyitniuk. Nem szükséges szerződést sem kötniük – vagy elegendő egy egyszerűsített szerződés – és vannak olyan konstrukciók is, amelyeknél a használati díjakat a nyitáskor egy összegben vonja le a kibocsátó, így a kártyahasználat átalánydíjas. Az előre feltöltött kártya bankfüggetlen és rendelkezik a hagyományos bankkártyák biztonságával, megbízhatóságával, ugyanakkor biztosítja a készpénz megszokott, egyszerű használatát és anonimitását. Az előrefizetett kártya használata rendkívül kényelmes: a bankkártyaként a világ minden táján fizethetünk vele, ugyanakkor költéseink kordában tartását is segíti azzal, hogy csak az előre feltöltött összegből gazdálkodhatunk. Az ilyen típusú kártyák jellemzően 2-3 éves lejáratúak, és szabadon választott összeggel többször feltölthetők.

A kártyák alkalmazási köre is igen széles, hiszen könnyen, egyszerűen, gyorsan és díjmentesen használható vásárlásnál – offline és online egyaránt -, a mobiltelefon egyenleg feltöltésénél, de akár a közüzemi számlák kifizetésénél is sőt, az ATM automatából való készpénzfelvétel is megoldott. A prepaid kártyákat és birtokosaikat ugyanazok a biztonsági megoldások védik, mint a hagyományos bank- vagy hitelkártyákat, így PIN kóddal használhatók.

Bár a prepaid kártyák elsődleges célközönségét eddig a folyószámlával, illetve bankkártyával nem rendelkezők jelentették, az ilyen eszközöket már birtoklók számára is hasznos megoldás lehet. Így például az olyanoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy kiadásaik meghaladják a bevételeiket és számlaegyenlegük mínuszba kerüljön, vagy akik nem szeretnek magukkal sok készpénzt hordani, ugyanakkor igénylik a biztonságos és kényelmes fizetési módot még a kis összegű vásárlások esetén is. De olyanok számára is hasznos lehet, akik szeretnék a bankköltségeiket kordában tartani.

A prepaid kártyák több típusa létezik, így az általános használatú mellett vannak ajándékozásra szánt, utazásra használható, gyerekeknek szóló, és az online vásárlásnál alkalmazható, valóban virtuális kártyák. A lakosság mellett az üzleti felhasználók számára is léteznek prepaid kártyák, amelyek a kisebb vállalatok, és a nagyobb, multinacionális cégek munkavállalói számára egyaránt jelenthetnek hozzáadott értéket. A prepaid kártyákat bankoktól vagy alternatív pénzügyi szolgáltatóktól lehet online igényelni egy rendkívül egyszerű, néhány lépésből álló folyamatban. Az igényléshez nem szükséges személyesen megjelenni a bankban és megspórolhatjuk a bonyolult számlanyitási procedúrát is.”

Forrás:
Forradalmi változást hoz a prepaid a kártyapiacon; Gyöngyösi Balázs; Napi Gazdaság Online; 2014. augusztus 17.