Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

Három magyar közlekedésfejlesztési nagyprojektet fogadott el az elmúlt hetekben az Európai Bizottság

Szerző: 2014. szeptember 18.No Comments

„Három magyar közlekedésfejlesztési nagyprojektet fogadott el az elmúlt hetekben az Európai Bizottság. A már zajló kivitelezési munkák eredményeként 21 kilométeren megerősítik és két elkerülővel bővítik a 62-es utat, korszerűsítik Vác vasútállomást és a csatlakozó vágányhálózatot, elkészül a GSM-R vasúti kommunikációs rendszer első üteme. A finanszírozási döntések több mint 67 milliárd forint uniós támogatást biztosítanak a 87,2 milliárd forint összköltségű beruházások számára.

A brüsszeli jóváhagyás még egy szempontból kiemelkedő siker: mintaprojektként fogadták el az uniós előírásoknak való megfelelés érdekében eddig csak más területeken használt önkéntes teljesítményértékelési eljárás környezetvédelmi engedélyezésre alkalmazását. Az elsőként magyar kezdeményezésre megerősített megoldás támogatottsága ígéretes fejlemény a hasonlóan előkészített további nagyprojektek jövője szempontjából is.

27,7 milliárd forint összköltséggel teljesen megújul a Magyarországon a negyedik legnagyobb utasforgalmat bonyolító Vác vasútállomás. A felvételi épületet eredeti szépségében állítják helyre, az állomási vágányokon túl további mintegy 17 kilométer vasúti pályát korszerűsítenek. A szolgáltatások vonzerejét növelik, a megközelíthetőséget javítják a beruházás keretében megépülő P+R és B+R parkolók, új peronok, aluljárók és liftek. A korszerű utastájékoztató rendszer és egy kormányablak létesítését is magába foglaló projekt 2015 végéig lezárul.

A GSM-R rendszer beszerzését és telepítését célzó nagyprojekt összesen 30 milliárd forint uniós és hazai támogatással valósul meg. A GSM technológián alapuló, vasúti vezeték nélküli kommunikációs hálózat a biztosítóberendezések és a vasúti járművek közötti adatkommunikációt, a szabványos hang alapú összeköttetéseket teszi lehetővé. A rendszert első ütemben 935 kilométeren építik ki a fő nemzetközi folyosók hazai szakaszain a jövő év végéig. A beruházás növeli a vasúti kommunikáció megbízhatóságát, még biztonságosabbá teszi az utazásokat, és új szolgáltatások (pl. az elektronikus jegykibocsátás) bevezetését alapozza meg.

Tasó László infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta: „A közlekedési nagyprojektek elfogadását nagyban segítette, hogy a hazai beruházók nyitottabbá váltak a műszaki újdonságokra, a fejlesztéspolitikai intézményrendszer európai szinten is úttörő megoldásokkal él az eljárásrend ésszerűsítésében. A lendületes előkészítés és hatékony végrehajtás alapvető elvárás az uniós támogatásokért folyó, egyre élesedő nemzetközi versenyben. A szigetszerű fejlesztések ideje lejárt, a közlekedésben is az átfogó rendszerszemléletnek kell teret nyernie a lehető legeredményesebb forráslehívás érdekében.””

Forrás:
Két vasúti és egy közúti nagyprojektet hagyott jóvá Brüsszel; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2014. szeptember 18.