Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára aktuális kérdésekről

Szerző: 2014. szeptember 30.No Comments

„ A jó állam mérhetőségéről szóló tanulmánykötetet mutattak be kedden Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE).

Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára beszédében felidézte a 2010-ben, a Magyary Zoltán-program alapján megkezdett közigazgatási átszervezés eredményeit. Kiemelte közöttük az NKE létrehozását is, amelyhez hasonló komplex, az államtudományok és az állam működtetésével kapcsolatos képzés közlése szerint korábban nem volt. Kitért arra is, hogy a „politikai kereszttűzben” létrehozott járásokról már nem zajlik vita a közéletben. Arról van vita, hogy az állam oldaláról minek kell még megjelennie járási szinten – jegyezte meg az államtitkár, példaként említve az építésügyi hatósági engedélyeket, illetve az elektronikus anyakönyv kezelését.

A Miniszterelnökség államtitkára elmondta, hogy 2400 ügykört szeretnének bevinni a kormányhivatalokba. Céljuk, hogy az embereknek kevesebbet kelljen kilincselniük, egy helyen akár 3-4 ügyet is el lehessen intézni.

Kovács Zoltán kiemelte: a jó, hatékony közigazgatás a többi országhoz képest versenyelőnyt lehet. Az NKE kutatóműhelyétől azt várják, hogy segítsék a felesleges szabályok és feladatok kivezetését a jogrendszerből. Céljuk, hogy a gazdaság szereplői számára is csökkentsék a bürokratikus elemeket. A tervek szerint a vállalkozások számára 2018-ig megvalósítják az elektronikus közigazgatást – tette hozzá az államtitkár.”

Forrás:
Tanulmánykötet a jó állam mérhetőségéről; Miniszterelnökség; 2014. szeptember 30.