Skip to main content
közigazgatás: magyar

A készülő S3 stratégia fővárosi és Pest megyei társadalmi egyeztetése

Szerző: 2014. október 15.No Comments

„ Társadalmi egyeztetés szakaszába lépett a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia tervezete. Október 13-án a Pesti Megyeházán, a házigazda Pest Megyei Kormányhivatal Budapest Főváros Kormányhivatalával közösen rendezte meg az S3 Megyei Specializációk Workshop második körét.

A 2014-2020-as Európai Uniós tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra (KFI) hazánk várhatóan több mint 700 milliárd forint EU által társfinanszírozott támogatást költhet el. A támogatások folyósításának egyik feltétele, hogy az egyes területi egységek gazdasági és kutatási területeken szakosodjanak, mely irányokat nemzeti intelligens szakosodási stratégiába szükséges foglalni. A stratégia készítés fontos része, hogy a munkába a helyi gazdaság, társadalom képviselői az S3 tervezet véleményezésével is bekapcsolódjanak.

Szeptember közepén a fővárosban és Pest megyében közösen került megrendezésre egy workshop a megye fejlesztési irányainak meghatározása érdekében. Ezen első fordulóban részt vettek javaslatai (országosan 497 megfogalmazott specializációs irány) valamint az online kérdőívek eredményei alapján szakértők összesítették a nemzeti fejlesztési prioritásokat.

A helyi szereplők által kialakított irányok véleményezése érdekében Budapest és Pest megye közös szervezésében került bemutatásra a stratégia tervezete. A társadalmasítás második körére szervezett megyei rendezvényeken lehetőség nyílt személyesen módosító javaslatokat tenni.

György István, Budapest Főváros kormánymegbízottja elmondta, az S3 stratégia tematikájának lényege, hogy a helyi közigazgatási-önkormányzati, gazdasági, vállalkozói, felhasználói és kutatói szféra, egyaránt észrevételeit tegye az S3 dokumentum végleges változatára vonatkozóan. „Cél a realitásokra alapozó, alulról építkező prioritás-csomag létrehozása.” – hangsúlyozta a fővárosi kormánymegbízott.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, korábban lassú és átláthatatlan volt az uniós pénzek elosztása, míg most a gyorsaság és a hatékonyság a cél. A kormánymegbízott hozzátette, a hatékonyság növeléséhez járul hozzá az S3 Megyei Specializációk Workshop első és második köre is, hiszen így a helyben élők dönthetik el, mire fordítsák a támogatásokat.

Az S3 Megyei Specializációk Workshop második körében a fővárosi és Pest megyei szereplők átfogó képet kaphattak a dokumentum felépítéséről, fő elemeiről, az általuk megfogalmazott megyei prioritások és a nemzeti szintű S3 dokumentum kapcsolódási pontjairól, valamint javaslatot tehettek a stratégiára vonatkozóan. A stratégia egyeztetésében részt venni online formában október 17-e déli 12:00-ig lehet az s3magyarorszag.hu oldalon. A beérkező adatok alapján véglegesített stratégia várhatóan november közepére készül el.

Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott köszöntőjében kiemelte, korábban lassú és átláthatatlan volt az uniós pénzek elosztása, míg most a gyorsaság és a hatékonyság a cél. A kormánymegbízott hozzátette, a hatékonyság növeléséhez járul hozzá az S3 Megyei Specializációk Workshop első és második köre is, hiszen így a helyben élők dönthetik el, mire fordítsák a támogatásokat.

Az S3 Megyei Specializációk Workshop második körében a fővárosi és Pest megyei szereplők átfogó képet kaphattak a dokumentum felépítéséről, fő elemeiről, az általuk megfogalmazott megyei prioritások és a nemzeti szintű S3 dokumentum kapcsolódási pontjairól, valamint javaslatot tehettek a stratégiára vonatkozóan. A stratégia egyeztetésében részt venni online formában október 17-e déli 12:00-ig lehet az s3magyarorszag.hu oldalon. A beérkező adatok alapján véglegesített stratégia várhatóan november közepére készül el.”

Forrás:
A készülő S3 stratégia a társadalmi egyeztetés szakaszába lépett; 2014. október 14.