Skip to main content
közigazgatási informatikatávközlés

EDR-projekt: jöhetnek az új bázisállomások

Szerző: 2014. október 17.No Comments

„Az EKOP-2.2.7-2013 „Az Egységes Digitális Rádiótávközlő rendszer fejlesztése” projektben 2014 nyarára befejeződött 2 új generációs, DXT3 típusú TETRA kapcsolóközpont telepítése Szolnokon és Székesfehérváron. Ez az egyik legfontosabb lépés az EDR hálózat technológia-váltásában, a szolnoki és fehérvári központok modernizációjával ugyanis megnő a kapcsolóközpontok kapacitása, ami lehetővé teszi, hogy új bázisállomásokat integráljunk az EDR-hálózatba.

A készenléti szervek által használt rádió-távközlési hálózat a teljes projekt során 23 új bázisállomással bővül. A 2006-2007-ben üzembe helyezett EDR kapcsolóközpontjainak szűkös kapacitása azonban nem tette lehetővé az új bázisállomások telepítését. Most a két új kapcsolóközpontnak köszönhetően a szükséges biztonsági és üzemi követelmények betartásával állíthatjuk működésbe a 23 új bázisállomást. Ezek közül három helyszínen már a napokban megkezdődnek a kivitelezési munkák.

Az országos EDR hálózatot 4 kapcsolóközpont szolgálja ki (Budapesten, Kecskeméten, Szolnokon és Székesfehérváron), ezek közül Szolnokon és Székesfehérváron nyár óta már egy-egy új generációs, DTX3 típusú TETRA központ működik. Az EDR hálózat így meghatározott földrajzi elosztásban szolgálja ki a készenléti szervek kommunikációs eszközeit és munkaállomásait, illetve a katasztrófa-elhárítási tervnek megfelelően biztosítja a szükséges redundanciát arra az esetre, ha valamilyen eszköz meghibásodás miatt ideiglenesen kiesne a rendszerből.

Az EDR projekt fejlesztései tovább növelik a hálózat katasztrófatűrő-képességét, bővítik a kapacitást és a lefedettséget főként a schengeni határszakaszokon és a főutak mentén, valamint megfelelő infrastruktúrát teremtenek ahhoz, hogy a hálózat képes legyen akár 100 ezer felhasználó kiszolgálására is országos szinten. Az új bázisállomások kiépítése mellett a projekt során 200 db diszpécser munkaállomást cserélünk le modernebb, a tevékenység-irányítási feladatokat még jobban támogató számítógépes munkahelyre a rendőrség tevékenységirányító központjaiban. A projekt része továbbá a központi tevékenység-irányítási dokumentáló rendszer fejlesztése is.

Háttér: Az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszer (EDR) elsődlegesen a készenléti szervek (Rendőrség, Mentőszolgálat, Katasztrófavédelem) számára készült magas rendelkezésre-állású, megbízható, országos rádió-távközlő rendszer. A jelenleg zajló fejlesztésnek köszönhetően az EDR rendszer használhatóságának kiterjesztése, a készenléti-rendvédelmi szervek munkájának megkönnyítése, hatékonyabbá és biztonságosabbá tétele valósulhat meg. A projekt az EKOP-2.2.7-2013-2013-0001 számú pályázat útján 3 milliárd forint összköltségből az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. A fejlesztésben a konzorciumot vezető Pro-M Zrt. mellett a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség vesz részt.”

Forrás:
EDR-projekt: jöhetnek az új bázisállomások; Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zártkörűen működő Részvénytársaság (NISZ Zrt.); 2014. október 16.