Skip to main content
gazdaságinformatika

MOL Bubi már okostelefonon is

Szerző: 2014. december 21.No Comments

„Okostelefonról és tabletről is elérhetővé válik 2014. december 18-ától az egyre népszerűbb budapesti közbringarendszer használatát segítő alkalmazás, a MOL Bubi-applikáció, amely az online áruházakból – azok publikálási idejétől függően – hamarosan ingyen letölthető. Ennek segítségével használni lehet a közbringázással kapcsolatos összes funkciót a regisztrációtól és a bérléstől kezdve a bankkártyás fizetésen át egészen a MOL Bubi gyűjtőállomások térképes megjelenítéséig. Az okostelefonokra telepíthető QR-kód-olvasóval villámgyors és egyszerű a bérlés: csak meg kell érinteni a MOL Bubi-alkalmazás jobb alsó sarkában lévő ikont, ezzel beolvasni a bicikli hátsó részén található kódot, és máris nyeregbe lehet pattanni.

A MOL Bubi mobilalkalmazással teljessé válik a bérlési lehetőségek eszköztára: a kerékpárok hátulján található QR-kódot beolvasva a telefon kijelzőjén megjelenik a kerékpár száma, foglaltsága, és ha szabad a bringa, a „kerékpár bérlése” gomb, ezt követően pedig csak egy kattintás, és egyszerre akár 4 zöld biciklit is ki lehet bérelni. A gyors és egyszerű bérléshez a mobilkészüléket a kerékpár hátulján lévő QR-kód fölé kell tartani, és a készülék pár pillanat alatt beolvassa és azonosítja az ábrába kódolt információt. Ha még nincs telepítve a felhasználó telefonjára QR-kód-olvasó alkalmazás, a program erre is felhívja a figyelmet és átirányít valamelyik online webáruházba, ahonnan ingyen le lehet azt tölteni.

A közbringák fedélzeti komputere mellé elhelyezett grafikus QR-kódban az adott zöld bringa egyedi azonosítója szerepel. A most megjelent applikáció a leolvasás után ezt az azonosítót küldi el a központi szervernek, amely közvetlenül engedélyezi a bérlést, és vezérli a gyűjtőállomáson a dokkoló nyitását. Ezzel a Nyugat-Európában is egyedülálló funkcióval sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé válik a bringabérlés összehasonlítva azzal, amikor kézzel kell megadni minden szükséges felhasználói adatot a gyűjtőállomások terminálján vagy a kerékpárok fedélzeti komputerén.

A MOL Bubi-applikáció nemcsak felhasználóbarát, de az alapfunkciókon kívül rendelkezik minden olyan tulajdonsággal is, amelyek a biciklizők kényelmét szolgálhatják. Ilyen például a bérleteseknek kínált online egyenlegfeltöltés vagy az a lehetőség, hogy a különböző típusú jegyekből egyszerre akár négy darab is váltható egyetlen tranzakcióban. Aki a MOL Bubi gyűjtőállomások helyszínére kíváncsi, egyetlen kattintással megtalálja azokat az online Budapest-térképen, de PIN kódot cserélhet, és akár áfás számlát is igényelhet az az ügyfél, aki el tudja számolni közlekedési költségeit. Az alkalmazás felületén a használatkor tapasztalt hibákat is gyorsan és könnyen be lehet jelenteni, ezzel a karbantartási időt jelentősen lerövidíthetik a közbringarendszer használói.

Télen is lehet tekerni a MOL Bubit, a hűvösebb idő ellenére most is sokan pattannak nyeregbe. A közbringarendszer szeptember 8-ai elindulása óta, vagyis három hónap alatt több mint 265 ezer alkalommal bérelték ki a zöld kerékpárokat, a regisztrált felhasználók száma mára meghaladta a tízezret.

Az első hónapok tapasztalatait elemezve már dolgozunk a közbringarendszer bővítésén, a meglévő szolgáltatási terület kiterjesztésén és a használat komfortjának javításán. A most elinduló MOL Bubi-alkalmazással a magyaron kívül már angol és német nyelvű segítséggel is válthatunk jegyet, bérelhetünk biciklit okostelefonon keresztül. Ezzel újabb minőségi szintet ugrik a budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszer, hiszen a korábbinál is gyorsabb és egyszerűbb lett a 76 gyűjtőállomás és az 1100 zöld bicikli használata.

Az Európai Unió támogatásával megvalósuló fejlesztés több mint egymilliárd forintba kerül. A „Budapesti Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszer kialakítása” c. projektet az EU Regionális Fejlesztési Alapja a Széchenyi 2020 keretében támogatja. A projekt összköltsége nettó 1,059 millió forint, amelyből 900 millió forint az EU-s támogatás, az önrészt pedig a Fővárosi Önkormányzat nyújtja a BKK-nak. A rendszer üzemeltetését fő szponzorként a MOL támogatja, ezen felül a felhasználók által megváltott jegyek és bérletek bevételei és a Fővárosi Önkormányzat támogatása biztosítja a rendszer fenntartását.”

Forrás:
MOL Bubi már okostelefonon is; Budapesti Közlekedési Központ; 2014. december 18.