Skip to main content
egészségügy

Felpörgetik a műtéteket, rövidül a várólista

Szerző: 2015. január 4.No Comments

„Hatmilliárd forintot kap az egészségügy arra, hogy jövőre csökkentse a várólistákat, jelentette be Zombor Gábor egészségügyi államtitkár. Az államtitkár reményei szerint ezzel a kisebb műtétekre csak 2-3 hónapot kell majd várni, a nagy értékű, költséges beavatkozásoknál (pl. csípőprotézis, térdprotézis) pedig fél évre rövidülhetnek a várólisták, ami megfelel az Európai Unió sztenderdjeinek.

A várólisták azért alakulnak ki, mert az OEP bizonyos beavatkozásokból csak meghatározott számú ellátást fizet ki a kórházaknak. Ezek halasztható műtétek, nem igényelnek sürgős beavatkozást.

Az OEP adatai szerint a kisebb műtéteknél már elég jó időket teljesít az egészségügy: egy mandulaműtétre országosan 30-50 nap az átlagos várakozási idő, egy laparoszkópos epekőműtétre is 1-2 hónap alatt lehet időpontot kapni.

A komolyabb beavatkozásoknál kitűzött féléves várólistától viszont egyelőre elég messze állunk. Nyugat-Közép Magyarországon például van olyan beteg, akinek közel három évet, egész pontosan 1033 napot kell várnia egy csípőprotézis műtétre.

A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, több mint 25 ezren. Sokan várnak még térdprotézisműtétre (9801-en) és csípőprotézis műtétre (8114-en) is. Látható, hogy területenként jelentősen eltérnek a várakozási idők: a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon például 246-252 nap az átlagos várakozás egy szürkehályog műtétre, de van olyan beteg, aki másfél évig vár az operációra, Dél-Közép-Magyarországon viszont csak másfél hónap az átlagos várakozási idő.

Még idén a miniszteri keret maradványából több mint 1 milliárd forintot csoportosítanak át az 1500 várólistán legrégebben várakozó beteg műtétéjére, mondta Zombor Gábor. Ezt a pénzt a kormány döntése alapján egy korábban nem remélt nagy összeggel, további 5 milliárd forinttal növelik. Jövőre így összesen hatmilliárd forintot fordítanak az ellátások csökkentésére.

Zombor Gábor azt mondta: látható, hogy területileg nagyon egyenlőtlen a kórházak teljesítménye. Van, ahol alig van várakozás. Azzal, hogy a műtétek számának növeléséhez szükséges nagy értékű anyagokat, implantátumokat, speciális eszközöket központilag szerzik be és osztják el, megfelelően tudják elosztani a kapacitásokat is, mondta Zombor Gábor.

Az államtitkár szerint akár már 2015 második felétől érzékelhető lesz, hogy több műtétet tudnak végrehajtani a kórházak. Zombor szerint azt is figyelembe kell venni, hogy sok beteg maga kéri az operáció halasztását, mert későbbi időpontot szeretne.

A jövő évi költségvetés szerint a kórházak 60 milliárd forintot kapnak az adósságok csökkentésére. A kormány döntött a háziorvosi praxisoknak megítélt 10 milliárd forint felosztásáról is, mondta Zombor Gábor. Januártól a praxisok 130 ezer forinttal többet kapnak a rezsiköltségek fizetésére.

Idén az Egészségbiztosítási Alapban maradt pénzekből 10,5 milliárd forintot kaptak a kórházak hitelállományuk csökkentésére. A korábban gazdasági társaságként működő, de már állami tulajdonú kórházakban dolgozók elmaradt jubileumi jutalmának kifizetésére 534 millió forintot ítéltek meg. Fejlesztik a Semmelweis Egyetem gyermekklinikáját, ahol sürgősségi központot alakítanak ki, valamint az Országos Onkológiai Intézetet, az Irgalmasrendi kórházat és a Bethesda gyermekkórházat.

Egy új kormányrendelet alapján 2015-től lesz pénz minden újszülött objektív hallásszűrésére. Ezzel nagyon korán megállapítható és időben kezelhető lesz a siketség vagy a nagyothallás.”

——-

„ A következő évtől hatmilliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi várólisták további csökkentésére – közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón.

Zombor Gábor azt fogalmazta meg célként, hogy az európai sztenderdeknek megfelelő várólistaidők legyenek Magyarországon.

Az államtitkár és Kurucz Éva kormányszóvivő is azt mondta, hogy a többletforrással ez elérhető, mert a kisebb beavatkozásoknál így két-három hónap, a nagy műtéteknél – például csípő- és térdprotézis- vagy nagyobb gerincműtéteknél – pedig legfeljebb fél év lesz a várakozási idő.

Zombor Gábor szerint az intézkedés hatása 2015 második felében már érzékelhető lehet.

Az egészségügyért felelős államtitkár a várólista-csökkentés mellett arról is beszámolt, hogy az úgynevezett kasszamaradványból, 10,5 milliárd forintból az intézmények többi közt hitelállományuk csökkentésére és a korábban gazdasági társaságként működő, de már állami tulajdonú kórházakban dolgozók elmaradt jubileumi jutalmának kifizetésére is kapnak pénzt. Utóbbira 534 millió forintot költhetnek.

Ezen kívül egyszeri plusz kiegészítést juttatnak az iskola-egészségügyi és a körzeti fogorvosi praxisoknak – közölte, hozzátéve, hogy fejlesztésekre is lesz lehetőség, így például a Semmelweis Egyetem gyermekklinikája új sürgősségi osztályt alakíthat ki.

Zombor Gábor jelezte továbbá, a kormány legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy 10 milliárd forinttal megemeli a gyógyító-megelőző kassza büdzséjét. Kiemelte, hogy a háziorvosi ellátást is fejlesztik.

A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az egészségügy megújítása, fejlesztése és a társadalom egészségügyi helyzetének további javítása mellett.

Kurucz Éva emlékeztetett, hogy a várólisták csökkentésére ezt megelőzően is hoztak intézkedéseket, így például már csökkent a csípő- és a térdprotézisre várók várakozási ideje.”

Forrás:
Felpörgetik a műtéteket, rövidül a várólista; Joób Sándor; Index.hu; 2014. december 29.
Tovább csökkennek az egészségügyi várólisták; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2014. december 29.