Skip to main content
egészségügy

Rosszul járhattak a független szakrendelők

Szerző: 2015. január 4.No Comments

„A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az egészségügyi intézményeknek szánt év végi maradványösszegek elosztása során ismét hátrányos helyzetbe kerültek a kórháztól független szakrendelők. Ez országosan több mint 100 szakrendelőt, és az intézményeket fenntartó önkormányzatokat érinti hátrányosan.

A magyar egészségügyi finanszírozás jellegzetes eszköze a „kasszamaradvány kisöprése”, amely az egészségügyi intézmények finanszírozásra elkülönített, különféle okokból megmaradt, illetve az egészségbiztosítási alapok többletbevételéből származó összeg év végi szétosztását jelenti az állami finanszírozásban részesülő egészségügyi intézmények között – közölte kedden a Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség.

Közleményükben azt írták: 2010 és 2012 között minden központilag finanszírozott intézmény kapott a kasszamaradványból, 2013-ban már csak a kasszából év elején elvett összeget kapta vissza a járóbeteg-szakellátás, 2014-ben az önállóan működő járóbeteg-szakellátó intézmények teljes egészében kimaradtak az előző években is megszokottá vált többletjuttatásból, azaz nominálisan csökkent finanszírozásuk.

Az önálló járóbeteg-szakrendelők csak 5,6 százalékot kapnak az intézményfinanszírozási kasszából, miközben a kórházfüggetlen és önkormányzati tulajdonban maradt szakrendelők látnak el minden negyedik járóbeteget az országban – emelték ki.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség bízik abban, hogy a következőkben csak olyan „pénzosztás” lesz, amely egyetlen ellátó csoportot sem érint hátrányosan, „hiszen minden egészségügyi intézmény egyformán a betegek lehető legjobb ellátásán dolgozik” – fogalmaztak közleményükben.”

Forrás:
Rosszul járhattak a független szakrendelők; HVG.hu/MTI; 2014. december 23.