egészségügy

Két éve nem kaptak cafeteriát a kórház dolgozói – most fizethet az állam

Szerző: 2015. január 11.No Comments

„Összesen csaknem 200 millió forintnyi cafeteriát nyert első fokon a szakszervezet az egri Markhot Ferenc kórház dolgozóinak, akik az intézmény államosítása óta, vagyis csaknem két éve nem kapták meg a béren kívüli juttatást – közölte a felperes, az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége.

Az ASZSZ elnöke szerint az egriek sikere példaértékű lehet más, hasonló helyzetben lévő egészségügyi alkalmazottak számára. Évente egyhavi bérnek megfelelő cafeteriát nyert az államtól a szakszervezet az egri Markhot Ferenc kórház több mint 1400 dolgozójának.

Az első fokon megnyert eljárást az Egri Ápolási Szakszervezet és az Autonóm Területi Szakszervezet kezdeményezésére indította az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ) azért, mert az intézményben a 2013-ban lezajlott államosítás óta nem fizettek béren kívüli juttatást, holott az – a munkaadó állításával ellentétben – jogszerűen jár az alkalmazottaknak.

Ezt bizonyította most be a szakszervezet a bíróság előtt is – jelentette be Székely Tamás , a konföderáció elnöke. Az első fokon eljáró Egri Munkaügyi Bíróság gyors, egyértelmű döntése szerint az évente egyhavi bérnek megfelelő juttatás megilleti a dolgozókat, s azt visszamenőleg is ki kell nekik fizetni. A szakszervezeti konföderáció számítása szerint ez az összeg elérheti az összesen kétszázmillió forintot. Az elnök úgy véli, ez a per példa értékű lehet más kórházi, egészségügyi intézményekben dolgozók számára is, akik az államosítás óta az egriekhez hasonlóan nem kapják meg a béren kívüli juttatásokat.”

Forrás:
Két éve nem kaptak cafeteriát a kórház dolgozói – most fizethet az állam; Világgazdaság Online; 2015. január 9.