Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Február 15-e után nem lehet pályázatot kiírni a 2007-2013-as uniós forrásokra

Szerző: 2015. február 15.No Comments

„Vasárnap lezárul az előző uniós pályázati ciklus kiírási szakasza, miután a kormány határozata szerint a 2007-2013 közötti programozási időszak operatív programjai keretében pályázati kiírás 2015. február 15. után nem hirdethető meg.

A határidőn túl a kormány vagy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság előzetes hozzájárulásával lehet pályázatot kiírni.

A kormány a 2007-2013-as uniós programok zárása során a 100 százalékos kifizetésre, valamint a költségvetési kockázat kizárására, illetve minimalizálására törekszik.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a héten az európai uniós forrásokról tartott sajtótájékoztatón, hangsúlyozta, hogy az idei év több kihívást is jelent Magyarország számára az uniós források felhasználását tekintve. Felidézte, hogy 2015-ben lehet utoljára forrást lehívni a 2007-2013-as időszakra, másrészt megjelennek a 2014-2020-as pályázati ciklus tömeges pályázati kiírásai.

A helyettes államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a 2007-2013-as fejlesztési ciklus záráshoz kapcsolódó kormányzati döntések önálló kormányhatározatban jelentek meg, a források felhasználásáért felelős Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig több döntést is hozott.

A 2007-2013-as időszak zárásának előkészítéséhez kapcsolódóan az érintett tárcáknak – a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Földművelésügyi Minisztériumnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak – biztosítják azt a pénzügyi keretet, amely a megnövekedett kapacitások kiépítéséhez szükséges.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a kötelezettségvállalások, a szerződéskötések tekintetében minden minisztérium megkapta a végső határidőt, eszerint kötelezettséget április 15-éig, új szerződéseket pedig május 15-éig lehet kötni a 2007-2013-as időszak forrásaira.

A kormány döntött arról is, hogy március végéig le kell zárni a tartalék listákat, az érintett minisztériumoknak felül kell bírálnia ezeket, és végleg dönteni a támogatásról, vagy az elutasításról.

A meglévő szerződések jogorvoslati ügyeit a Miniszterelnökségnek április 15-éig le kell zárnia, illetve új közbeszerzés csak azokban az esetekben indítható, ha építési beruházás esetében garantált a november 30-i befejezés – mondta Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2007-2013-as időszakban a kormány a 8200 milliárd forint keretösszeg helyett 9300 milliárd forintra vállalt pénzügyi kötelezettséget. A túlvállalás csökkentésének mértékével kapcsolatosan is döntés született, ez az elvek szintjén úgy szól, hogy Magyarországnak fel kell használnia minden európai fejlesztési forrást, és a lehető legkisebb költségvetési támogatást kelljen a túlvállalás miatt fizetni.

Csepreghy Nándor kitért arra, hogy nyilvánosságra hozzák az összes késedelemben lévő állami projektet, amely miatt az országot forrásvesztési kockázat fenyegeti. A jelentős késedelemben lévő állami projektek listáját az érintett minisztériumok áttekintik, döntenek arról, melyektől állnak el.

A késedelmes projektben érintett kedvezményezettek egészen addig nem kaphatnak támogatást a 2014-2020-as időszakban, ameddig le nem zárták a korábbi fejlesztésüket. Ha a késedelmes projekt bennmarad a támogatási körben, és mégsem sikerül a befejezés, abban az esetben a kormány a következő év központi költségvetési támogatását az érintetteknél csökkenti.

Csepreghy Nándor arról is beszámolt, hogy az országba érkező, 2007-2013-as európai uniós források mértéke átlépte a 7000 milliárd forintot, az év végéig pedig további, több mint 1500 milliárd forint érkezhet.”

Forrás:
Február 15-e után nem lehet pályázatot kiírni a 2007-2013-as uniós forrásokra; Miniszterelnökség; 2015. február 14.