gazdaságművelődéstechnika

Porrá égtek a Fortepan értékes fotói

Szerző: 2015. március 13.No Comments

„Szomorú hírt közölt pénteken a Fortepan fotóarchívum Facebook-oldala: egy elektromos zárlatot követő tűzben elégett az a százezer darabos, ritka képgyűjtemény, amit a XI. kerületi Uvaterv székház szuterénjében tároltak évtizedek óta, régi kacatok között.

A felbecsülhetetlen értékű fotógyűjtemény, amit a Fortepan az Uvaterv kérésére már éppen elkezdett volna digitalizálni az utókornak, 1949-től dokumentálta az építőipari cég tevékenységét. A Fortepan szerint a gyűjtemény részletesen dokumentálta

  • a Duna-hidak,
  • a fővárosi metrók,
  • az Úttörővasút,
  • a Ferihegyi repülőtér,
  • az összes magyarországi főút és autópálya,
  • és az ’56 utáni újjáépítés

összes munkálatát.

A tűzzel szerencsére nem tűnt el örökre az Uvaterv története: a cég 1965 utáni fotóinak egy részét a Fortepan már digitalizálta, és hamarosan látható lesz az oldalukon.”

——-

„Elektromos zárlat miatt leégett pénteken az Uvaterv fotóarchívuma. A gyűjteményben többek között a Duna-hidakról, az Úttörővasútról, Ferihegyről őriztek ritka fényképeket.

Az egyébként is az anyag digitalizálásán dolgozó Fortepan munkatársai szombat reggelre önkénteseket szerveztek, aki kézikocsikon kihordták a megmaradt, még menthetőnek vélt anyagokat az épületből és próbálják azokat rendbe tenni.

Több mint százezer síkfilmről van szó, az építő cég 1949-től dokumentálta a tevékenységét…”

Kiegészítés: „Nehéz megbecsülni, hogy mi is maradt meg, de biztos, hogy sokezer negatívkocka megmentésére van esély. ” (Fortepan Facebook-oldala)
Forrás:
Porrá égtek a Fortepan értékes fotói; Szűcs Gyula; Index.hu; 2015. február 13.
Videó: önkéntesek mentették a tűzben megégett páratlan fotógyűjteményt; HVG.hu; 2015. március 14.