Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Kórházak adóssága: egyszeri konszolidáció lesz

Szerző: 2015. március 25.szeptember 22nd, 2019No Comments

„…Dr. Mészáros János, az EMMI egészségügyért felelős államtitkárságának kabinetfőnöke kifejtette: látják az egészségügy problémáit, modernizációt és fejlesztéseket terveznek. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében átfogó egészségügyet érintő intézkedéseket vezetnek be, ilyen lesz a népegészségügyi program, mely az egészségtudatosságot erősítő programok és szolgáltatások fejlesztésén alapul. Elmondta, a fekvőbeteg-intézmények lejárt szállítói tartozása meghaladja a 60 milliárd forintot. Emlékeztetett, hogy egyszeri konszolidációról lesz szó, és az egyeztetéseket az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) kezdi meg annak érdekében, hogy ezt a tartozásállomány rövid határidővel rendezzék. A kabinetvezető beszélt a fekvőbeteg-ellátás átalakításáról is. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) lakosságarányos módszertant dolgozott ki a finanszírozásra. Hozzátette, a munkával megbízott megyei egészségügyi egyeztető bizottságok február 28-án lezárták az egyeztetések első szakaszát, tizenhárom megyében továbbgondolásra érdemes javaslatok születtek, hat megyében pedig további egyeztetésekre van szükség.

Mészáros János jelezte azt is, valamennyi kórház teljesítette azt a költségvetési tervet, amelynek során képesek az „üzemgazdasági nullszaldót” elérni. Hozzátette azonban: „az majd a jövőben fog eldőlni, hogy ezekből a tervekből – megfelelő kormányzati döntéseket követően – milyen feladatok fognak megvalósulni az intézményeknél”. Szót ejtett arról is, hogy a megyei egyeztető bizottságok munkája nem ért véget februárban, feladatuk „kettéválik”. A következőkben az OEP az intézményekkel együtt meghatározza a kapacitást és a finanszírozást, a másik „ágon” pedig a intézmények gazdálkodását vizsgálják. Ezek mellett szólt az egészségügyi alapellátás fejlesztéséről, a humánerőforrás helyzetének javításáról és a népegészségügyi programok kiterjesztésének fontosságáról is, amelyek – mint mondta – a következő évek stratégiai feladatai közé tartoznak.

Beszélt az alapellátás fő problémáiról is, kiemelte, hogy érdekelté kell tenni a háziorvosi ellátás felé fordulást és rendezni kell a kompetenciákat, hogy az orvosok a szakvizsgájuknak megfelelő szakterületet tudjanak választani. Véleménye szerint erősíteni kell a lakosságarányos, szakmai alapú egészségügyi ellátást és a centralizáció-decentralizáció egyensúlyát. Végezetül hozzátette, a kormány 2015-ben folytatja az egészségügyi fejlesztéseket. A kabinetfőnök egyebek között arról beszélt, hogy a kormány által elfogadott 2014-2020-ig szóló ágazati stratégia fő célkitűzése, hogy két évvel emelkedjen az egészségben eltöltött életévek száma, tíz százalékkal csökkenjen a halálozás, valamint ösztönözni akarják az egyéni felelősségvállalást az egészségmegőrzés terén…”

Forrás:
Modernizálnák az egészségügyet; Napi Gazdaság Online; 2015. március 24.