közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

A modern államkincstár megteremtéséről beszélt Varga Mihály

Szerző: 2015. április 13.No Comments

„A Magyar Államkincstár megújításáról, ügyfélorientált szolgáltató és információs központtá alakításáról is beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Budapesti Corvinus Egyetemen április 9-én tartott szakmai konferencián.

A miniszter szerint a Magyar Államkincstárnak a következő időszakban szolgáltató jellegre kell átállnia, míg jelenleg a magyar államháztartás legfontosabb számlavezetője és információs központja. Azon túl, hogy pontosan vezeti a kormányzathoz tartozó intézmények, önkormányzatok számláját, törekedni kell arra, hogy olyan többlet segítséget nyújtson a intézmények működéséhez, amellyel utóbbiak gazdálkodása átláthatóbb, fegyelmezettebb és sokkal tervezhetőbbé válik – mondta.

Emlékeztetett, hogy bizonyos szempontból már működik az intézményesített szolgáltatói jelleg, jelenleg 54 kincstári értékesítési ponton vásárolhatnak magánszemélyek állampapírokat. A kincstár összesen 700 milliárd forintnyi állampapírt értékesít, a következő hónapokban több új értékesítési pontot nyitna a kormány.

Varga Mihály beszámolt arról is, hogy az államkincstárnál összegyűlt adatok biztosítják a költségvetési tervezéshez szükséges információs hátteret, az elmúlt néhány hónap forgalmi adatait, a különböző számlavezetéssel kapcsolatos tapasztalatokat. A kormány szándéka, hogy a költségvetés megalapozottsága a feladat alapú finanszírozás irányába mozduljon.”

Forrás:
A modern államkincstár megteremtéséről beszélt Varga Mihály; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2015. április 9.