Skip to main content
Internetközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

Az Internet világnapján rajtol az InternetKon20

Szerző: 2015. május 6.május 11th, 2015No Comments

„Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos sajtótájékoztatón elmondta: a kormány elfogadta az InternetKon végleges, 20 kérdésből álló kérdéssorát.

Deutsch Tamás közölte: a kérdések témái nem változtak az április közepén ismertetettektől, de a megfogalmazásukat – szakmai párbeszéd eredményeként – pontosítottuk, és az igényeknek megfelelően új válaszlehetőségeket fogalmaztunk meg, így alakult ki az InternetKon20 végleges kérdéssora.

A miniszterelnöki biztos kiemelte: magától értetődőnek tartjuk, hogy az internetről és a digitális fejlesztésről szóló nemzeti konzultációra az internet világnapján nyíljon meg a válaszadás lehetősége. A véglegesített kérdéssorról július 31-ig minden 14. életévét betöltött magyar állampolgár véleményt nyilváníthat majd. A honlapon szerepelnek a konkrét kérdések és a lehetséges válaszok. Az InternetKon20 indulását követően minden kérdéshez rövid magyarázat fog tartozni, hogy a válaszadók a bonyolultnak tekintett kérdések szakmai hátteréről is tudjanak tájékozódni. A kérdésekben és válaszokban megjelenő internetes kifejezések értelmezéséhez pedig az oldal szótárát lehet majd használni – ismertette.

Deutsch Tamás kijelentette: a válaszadók az InternetKon oldalán azonosítást követően tölthetik ki a konzultáció kérdőívét. Be lehet lépni ügyfélkapus azonosítással; Magyarországon 1 886 783 természetes személynek van ügyfélkapuja, és ebből az elmúlt három hónapban 967 903 ügyfélkaput használtak legalább egyszer – mondta, majd hozzátette: lehetőség lesz arra is, hogy a válaszadó a Facebook-profiljával lépjen be a kérdéssorhoz. A miniszterelnöki biztos közölte: becslések szerint 4,8 millió magyar nyelvű Facebook-profil létezik. Akinek nincs sem ügyfélkapus regisztrációja, sem Facebook-profilja, vagy nem akarja használni őket, az a honlapon nevének, címének, születési idejének, állampolgárságának, valamint e-mail címének megadása után válaszolhat az InternetKon20 kérdéseire.

Élhet a válaszadás lehetőségével az a 2,6-2,8 millió ember is, akinek nincs internetkapcsolata – emelte ki Deutsch Tamás, majd megjegyezte: ők az ország több mint 1200 pontján működő eMagyarország Pontokon adhatják le válaszaikat, valamint nekik e-mail cím hiányában a telefonszámukat szükséges megadniuk.

A miniszterelnöki biztos hangsúlyozta: „ha bárki cselezni akar”, akkor háromszor is kitöltheti a kérdéssort, de „az InternetKon a bizalom párbeszéde”, és bízunk minden magyar polgár tisztességében és jóakaratában.

Deutsch Tamás kiemelte: az InternetKon során betartják a hatályos adatvédelmi szabályokat, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a konzultáció egész folyamatának adatkezelését minden részletre kiterjedően áttekintette, valamint folyamatosan auditálja.

A miniszterelnöki biztos emlékeztetett arra, hogy a konzultációban részt vevő polgárok válaszaiból kirajzolódó javaslatokat a kormány végre fogja hajtani.”

Forrás:
Az Internet világnapján rajtol az InternetKon20; InternetKon; 2015. május 6.