Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalom

Kína: a big datának is szerepe lesz az „egy övezet, egy út” programban

Szerző: 2015. június 20.No Comments

„A Csung-hszin (Zhongxin) kínai hírügynökség jelentése szerint Kuo Hua-tung (Guo Huadong), a Kínai Tudományos Akadémia távérzékeléssel és digitális Földdel foglalkozó intézetének vezetője június 17-én kifejtette, hogy az „egy övezet, egy út” program kiépítése és fejlődése érdekében létre kell hozni a big data együttműködési rendszerét.

Pekingben aznap kezdődött a Kínai Tudományos Akadémia tudományos-technológiai fóruma, amelyen szóba került a digitális Föld adatairól szóló terv és program is.

Az IDC piackutató vállalat éves beszámolója szerint jelenleg a világban az adatok összege kétévente 100 százalékkal nő. 2013 és 2020 között meg fog tízszereződni ez az összeg.

Hua-tung véleménye szerint jelenleg a big data egyik legfontosabb időszakánál járunk, ami minden ország számára fontos és új stratégiai forrássá fog válni, fontos szerepet fog játszani a technológia és a tudomány fejlődésében.

Kuo hozzátette, hogy a világon Kínában található legtöbb számítógép-felhasználó, de az internezők és a mobilinternetet használók számát tekintve is világelső. Arra kell törekedni, hogy a big data rendszere nemzeti stratégia legyen.”

Forrás:
A big datának is szerepe lesz az „egy övezet, egy út” programban; China Radio International; 2015. június 18.
Az „egy övezet, egy út” programról: One Belt, One Road; Wikipédia
China’s ‘One Belt, One Road’ To Where?; Lucio Blanco Pitlo III; The Diplomat; 2015. február 17.
[Köszönjük Csomán Gábor segítségét az „egy övezet, egy út” programmal kapcsolatos információk tisztázásában. Szerk.] Digitális Föld: Digital Earth
The International Society for Digital Earth
Földrajzi információs rendszerek és a Digitális Föld; Ferencz Viktória; BCE Gazdaságföldrajzi és Jövőkutatási Tanszék; 2013. február 20.