gazdaságközigazgatás: magyar

Új hatóságot hoznak létre a pénzügyi visszaélések ellen

Szerző: 2015. június 21.No Comments

„Az újabb bank- és brókerbotrányok megelőzéséért, s az adócsalások megakadályozásáért új felügyeletet állítana fel a kormányzat. Megtudtuk: az intézmény kialakításának előkészítéséhez már hozzá is látott a szaktárca. A majdani hatóság a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, a könyvvizsgálók ellenőrzését kapná feladatul, és büntetést is kiszabhatna.

Olyan új felügyelet kialakításán munkálkodik a kormányzat, amely a pénzügyi élet, az adóvilág egyes szereplői­nek ellenőrzését látná el. – Az utóbbi két évtizedben számos súlyos visszaélésre derült fény idehaza, emellett komoly zavart okoztak a gazdasági krízisjelenségek is. Az új szervezet életre hívását a különféle bróker- és bankbotrányok, valamint a hatalmas áfacsalások, a pénzügyi és beszámolási szabálytalanságok indokolják – ezt mondta a Napi Gazdaság kérdésére a nemzetgazdasági tárca adóügyi helyettes államtitkára. Pankucsi Zoltántól megtudtuk: a hatóság a könyvelők, az adótanácsadók, az adószakértők, az okleveles adószakértők és a könyvvizsgálók ellenőrzését kapná feladatul. Ennek részeként az új hatóság számos teendőért felelne, ezek közé tartozik például a képzési követelmények kialakítása, a működési engedélyek kiadása, a szolgáltatók munkájának áttekintése és – hiányosságok feltárása esetén – a szankciók kiszabása.

A helyettes államtitkár részletesen is bemutatta a felügyelet felállítása mögött meghúzódó indokokat. – Az utóbbi évtizedek hazai és nemzetközi történései miatt mára nagyjából oda jutottunk, hogy a gazdasági szereplők nemigen bíznak meg azokban a pénzügyi adatokban, amelyeket a cégvilág különféle szereplői tesznek közzé – kezdte Pankucsi Zoltán. – Az utóbbi időben többször is fény derült arra – folytatta –, hogy egy-egy vállalkozás olyan adó- vagy könyvviteli szakembert keresett, akit rávehetett kétes ügyeinek elleplezésére. Nem egy esetben eredménnyel járt a keresés, ennek pedig – a helyettes államtitkár szerint – feltehetően két oka van. Egyrészt nagyon felhígult az adózási, a könyvelési, a könyvviteli piac, másrészt nem megfelelő az állami ellenőrzés. – Idehaza nagyjából nyolcszázezer cég és egyéni vállalkozó tevékenykedik, mindegyikük mellé nem lehet adórevizort állítani – fogalmazott Pankucsi Zoltán. Inkább azt kell elérni, hogy a vállalkozásoknak segítséget nyújtó könyvelők, könyvvizsgálók és adótanácsadók minden esetben szabályszerűen – és ami legalább ennyire fontos – etikusan járjanak el. – Az adócsalások megvalósítása és a pénzügyi visszaélések elkövetése szoros kapcsolatban van azzal, hogy jelenleg hiányos a pénzügyi és az adószakma ellenőrzése – mondta a minisztériumi vezető, majd hozzátette: az állami felügyeleti tevékenység megerősítése a feketegazdaság visszaszorításáért tett legfontosabb lépések egyike lehet. Mint megtudtuk, a szakmai munka színvonalának emeléséért a felügyelet kialakításakor és később is kikérik az érdek-képviseleti szervezetek véleményét. A tárcánál ugyanis úgy vélik: a versenyszféra legálisan működő szereplőinek tudása, tapasztalata rendkívül hasznos lehet a feketézők elleni küzdelemben.

A helyettes államtitkár végezetül arról beszélt: az államnak kötelessége gondoskodni arról, hogy azok a vállalkozások, amelyek könyvelők, adótanácsadók, könyvvizsgálók segítségét veszik igénybe, mindenkor megbízható, jó minőségű munkát kapjanak. A felügyelet kialakítása ezt segítheti elő. Hozzáfűzte: a kormányzat – akárcsak a hasonló intézkedéseknél – ezúttal is bízik abban, hogy a tisztességesen és etikusan eljáró szakemberek támogatni fogják az elképzelést.”

Forrás:
Új hatóságot hoznak létre a pénzügyi visszaélések ellen; Jakubász Tamás; Napi Gazdaság; 2015. június 18