Skip to main content
Internettársadalom

Lázadás és zűrzavar az „Internet címoldalán”

Szerző: 2015. július 4.No Comments

„Meglehetős káosszal találta szembe magát, aki ma reggel megpróbált fellépni a Redditre, avagy az internet címoldalára, ahogy az saját magát szerényen nevezi. A közösségi linkmegosztó fórum jelenleg az internet 30. legnagyobb forgalmú oldala, a látogatószáma havi 150 és 200 millió között alakul. Tavaly 50 millió dolláros befektetést kapott, ami az értékét 500 millió dollárra tette (összehasonlításképpen: az egyik legnagyobb múltú és legjobb nevű amerikai napilapot, a Washington Postot ennek a feléért vásárolták fel 2013-ban). A Reddit fő tulajdonosa a Condé Nast médiaóriás, olyan legendás magazinok kiadója, mint a Wired, a New Yorker, a Vogue és a Vanity Fair.

A profi háttér ismeretében még inkább elképesztő, hogy a moderátorok lázadása ma reggel gyakorlatilag megbénította az oldalt: a legnépszerűbb fórumtémákat, vagyis subredditeket a moderátorok privátra állították, ami azt jelenti, hogy a több millió olvasót egyszerűen kizárták.

A lázadás oka az, hogy tegnap zavaros körülmények között kirúgták a Reddittől Victoria Taylort, az AMA néven ismert közösségi interjúk fő szervezőjét. Ez a Reddit egyik legnépszerűbb tartalma volt, olyan hírességek vállalták el az olvasókkal való kötetlen kérdezz-feleleket, mint Barack Obama, Bill Gates vagy Arnold Schwarzenegger. Hogy Taylort miért rúgták ki, azt egyelőre nem tudni, a neten keringő pletykák szerint a Jesse Jackson baptista tiszteletessel levezényelt, és elég katasztrofális interjú volt az ok, plusz az, hogy a cég a San Franciscó-i központba akarta költöztetni Taylort, aki viszont nem akarta elhagyni New Yorkot.

Akárhogy is, az oldal egyik legkedveltebb figurája távozott, ami derült égből villámcsapásként érte a Reddit-alkalmazottakat és az önkéntes moderátorokat egyaránt. Ők azzal tiltakoznak a cég lépése ellen, és protestálnak Taylor mellett, hogy lezárják a maguk felügyelte subredditeket. Az akció egyelőre beválni látszik, a Reddit nagyjából háromnegyede elsötétült, de a főoldala, és a fél internet azzal van tele, hogy mi történt, és most mi lesz. Ez az, amit egyelőre senki nem tud, de a lázadás most a Redditet kényszeríti nagyon gyors válaszra.”

[Szerkesztői megjegyzés: milliós alredditek váltak elérhetetlenné, de ezernyi más alreddit nem. A főoldalon is csak mérsékelten jelenik ez a téma – legalábbis jelen sorok írásakor.] Forrás:
Kitört a parasztlázadás a Redditen; Hanula Zsolt; Index.hu; 2015. július 4.
Reddit; Wikipédia
Reddit In Chaos After Allegedly Firing AMA Coordinator Victoria Taylor; Ashley Feinberg; Gawker; 2015. július 2.