közigazgatás: külföldöntávközlés

Megszűnnek és mégis maradnak a roaming díjak

Szerző: 2015. július 5.No Comments

„Az EP és a Tanács megállapodásának értelmében 2017 júniusában „véglegesen megszűnnek a barangolási díjak az EU-ban”, és ettől kezdve a mobil-telefonhasználók ugyanazt a tarifát fizetik majd a hívás kezdeményezéséért függetlenül attól, hogy otthon vannak vagy egy másik tagállamban. De, csak egy bizonyos határig, ami máris kételyeket támaszt a roaming díjak tényleges megszűnése iránt.

Kinek nem okoztak már bosszúságot a külföldi nyaralás után küldött telefonszámlák, vagy az, hogy az otthontól távol csak akadozva működött az internet? Ennek az időszaknak egyszer és mindenkorra véget vethet a tagállamok és az Európai Parlament friss megállapodása a barangolási díjak, vagy másképp a roaming díjak 2017. június 15-én történő megszüntetéséről.

A két intézmény megállapodásának értelmében tehát két éven belül mindenki azonos tarifáért használhatja majd a mobiltelefonját, függetlenül attól, hogy odahaza vagy külföldön, egy másik uniós tagállamban tartózkodik.

A jelek szerint azonban a roaming díjak valójában csak a turisták és ideiglenesen egy másik tagállamban tartózkodók számára szűnhetnek majd meg, és nem pedig mindenkinek. A roamingmentes mobilhasználatnak ugyanis lesz egy „ésszerű határa”, megakadályozandó az esetleges visszaéléseket. Azt, hogy mi minősül majd ésszerűnek és tisztességesnek, az Európai Bizottság fogja eldönteni, ebben a pillanatban nem világos, hogy milyen kritériumok alapján. A Bizottság szóvivője kedden türelmet kért a magyarázatra.

Az új uniós jogszabály megengedik majd a mobilszolgáltatóknak olyan megoldások alkalmazását, amelyekkel megelőzhetik a roaming használatával való visszaéléseket. Ilyen visszaélésnek minősülhet például az, ha a barangolási szolgáltatásokat „az időszakos utazásoktól eltérő célokra használják”. Az ilyen esetekre olyan biztonsági záradék lépne életbe, ami lehetővé tenné a szolgáltatók számára a költségeik megtérítését.

A roaming díjak már 2016. április 30-án tovább csökkennek majd, amikor a jelenlegi kiskereskedelmi ársapkát új váltja majd fel. Ettől kezdve a mobiltelefonos hívásokért percenként maximum 0,05 eurót (5 centet), az sms-ek küldéséért 0,02 eurót (2 centet), az adatforgalomért pedig megabájtonként 0,05 eurót (5 centet) számolhatnak majd fel a mobilszolgáltatók.

„Az európaiak régóta vártak a barangolási díjak eltörlésére, miként a netsemlegességi szabályokra is. A kívánságuk meghallgatásra talált. Még mindig rengeteg a tennivalónk a digitális egységes piac megteremtése érdekében. Az állam- és kormányfők múlt héten teljes mellszélességgel támogatták erre vonatkozó céljainkat, ezért most késlekedés nélkül lépnünk kell” – jelentette ki Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős bizottsági alelnök.

„Üdvözlöm a kulcsfontosságú megállapodást a roaming díjak végleges megszüntetéséről és a netsemlegességről szóló gyakorlatias szabályok elfogadásáról az EU egész területén. Mindkét döntés lényeges a fogyasztók és az üzleti vállalkozások számára a mai európai digitális gazdaságban és társadalomban. Ezekre a fontos alapokra fogunk építeni az uniós távközlési joganyag küszöbön álló felülvizsgálata során” – tette hozzá a maga részéről Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztos.

Az uniós telekommunikációs szabályok felülvizsgálata 2016-ban lesz esedékes, és kiterjed majd a frekvencia szabályok jelenleginél hatékonyabb uniós szintű koordinációjára.

A mostani csomag részét képezi az EU egészére kiterjedő első nyílt internet szabályok rögzítése. Az alku értelmében a szolgáltatóknak nem tehetnek különbséget a forgalmak között az internethez való hozzáférés biztosítása során. Ez nem akadályozhatja meg őket ugyanakkor abban, hogy „ésszerű intézkedéseket” foganatosítsanak az internetes forgalom lebonyolítása során. A forgalom blokkolására vagy zavarására csak kivételes esetekben lesz lehetőség, például kíbertámadások elhárítására vagy a hálózati túlterheltség megelőzése érdekében.”

Forrás:
Megszűnnek és mégis maradnak a roaming díjak; BruxInfo; 2015. június 30.