Skip to main content
energia

Napelem park épül Bojton

Szerző: 2015. augusztus 9.No Comments

„Elkészült Bojt külterületén egy közel 4000 darab vékonyfilmes napelemből álló 499 kW névleges teljesítményű áramtermelő napelemes rendszer.

Az uniós támogatással megvalósult bojti zöldberuházás évi 551 tonnával járul hozzá hazánk uniós szén-dioxid kibocsátás csökkentési kötelezettségeinek teljesítéséhez. A hazai megújuló energiát hasznosító beruházás emellett Magyarország energiaimport-függőségének csökkentését is segíti.

A klímaváltozás elkerülhetetlenül érinti hazánkat is: kiszáradhatnak egyes területek, szélsőségessé válik az időjárás, nő az aszályos időszakok hossza és az árvizek száma. Magyarországnak a környezetvédelmi kihívásokon túl, a jelentős energia importfüggőség miatt is változtatnia kell energiastruktúráján, és a helyben rendelkezésre álló zöldenergiákat kell mind hatékonyabban kiaknáznia. A napenergia az egyik leginkább korlátlanul rendelkezésre álló megújuló, tiszta energiaforrás Magyarországon. Évi körülbelül 2100 óra a napsütéses órák száma, ami azt jelenti, hogy hazánkban mindenképpen érdemes hasznosítani ezen megújuló energiát, ám egyelőre még csak igen kis hányadát használjuk ki lehetőségeinknek.

A Hajdú-Bihar megyei projekt célja, hogy napenergiával biztosítsa a térség villamos energia fogyasztásának egy hányadát. A BPYSOLAR Kft. Bojt külterületén, 2015 nyarán megvalósult szolármező, azaz áramtermelő napelemes rendszer beruházását a KEOP támogatás tette lehetővé. A projekt összköltsége 395.00 millió Forint, melyből a KEOP támogatás mértéke 60 százalékos. A projekt teljes elszámolható költségének 40 százaléka önrészből lett finanszírozva.

Az Európai Unió által támogatott beruházás keretében 3840 darab vékonyfilmes (amorf) napelem panel lett kihelyezve, a szolárpark teljes névleges teljesítménye 499 kW. A napenergia beruházás várhatóan 25 éven át közel 590 ezer kWh villamos energiát fog termelni évente. A napenergiából származó villamos energiát az E-on közcélú hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adják át, így a térség lakó- és közintézményei villamos energia ellátásának egy része hamarosan tiszta, megújuló forrásból fog származni. A vékonyfilmes napelemek körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesznek kihelyezve Bojt külterületén.

A KEOP által támogatott napenergia projekt révén évi 551 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken bolygónk klímájának terhelése, a jelenlegi fosszilis energiatermeléshez képest. A szolármező működése hangtalan, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz. A technika ráadásul tiszta, öntisztuló módon üzemel és az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a károsanyag-kibocsátás is csökken.”

Forrás:
Napelem park épül Bojton; Alternatív Energia hírportál; 2015. augusztus 6.