Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődés

Szeptembertől már két szakma tanulható ingyenesen

Szerző: 2015. augusztus 30.No Comments

„Számos változás lép életbe a szakképzésben a jövő héten induló új tanévben. Az egyik legfontosabb, hogy mostantól az állam két szakma megtanulását teszi lehetővé ingyenesen. A nappali rendszerű szakképzésbe való bekapcsolódás határa is kitolódott 25 éves korig. Szeptembertől csaknem félszáz szakképzési centrum kezdi meg a működését.

A szakképzésben lezajló változások kiemelt célja, hogy a fiatalok és a felnőttoktatásba bekapcsolódó idősebbek a gyakorlatban is használható szakmai tudást szerezzenek. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Helyi Híradóknak elmondta, hogy a szakképzési reform során mindig a gazdaság igényeit tartják szem előtt.

Erősödő duális képzés
Ennek megfelelően az oktatási rendszernek a jelenleginél több szakmunkást és technikust kell képeznie, hiszen számuk közvetlenül hat a magyar gazdaság teljesítményére. A szakképzésben részt vevők számszerű növeléséhez kapcsolódik a duális képzés erősítése, ehhez minél több, vállalkozások által biztosított képzőhelyre van szükség. Ezek ugyanis elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyakorlati képzésen valós gazdasági körülmények között vegyenek részt a diákok.

„Nagyon fontos a szakképző iskolák rendszerének reformja. Mi már dolgoztunk a változások előkészítésén, bevezetésén, amikor 2015 májusában Rigában az uniós tagországok nyilatkozatban erősítették meg a munka alapú tanulás, a képzés minőségének erősítése, és a képzéshez való jobb hozzáférés fő céljait” – mondta a miniszter.

Fontos változások a most induló tanévben
A tárcavezető a szeptemberi tanévkezdés kapcsán két fontos változást emelt ki. Egyik, hogy a nappali rendszerű szakképzésbe való bekapcsolódás felső életkori határa 21 évről 25 évre emelkedett. Ezzel az intézkedéssel több fiatalnak nyílik lehetőség az első szakképesítés megszerzésére.

Ennél is jelentősebbnek tekinthető az az új szabály, amely biztosítja, hogy a korábbi egy helyett két szakképesítés megszerzését támogatja az állam. Így azok számára is elérhetővé válik a támogatott szakmai fejlődés lehetősége, akik nem kívánnak a felsőoktatás irányába továbblépni, továbbá javítja az elhelyezkedési esélyeket, segíti az esetleges pályamódosítást.

„A most induló tanévben megyénként tízről tizenkettőre terjesztettük ki azoknak a gazdaság által kiemelten igényelt hiány-szakképesítéseknek a körét, amelyeknek a tanulását ösztöndíjrendszer támogatja” – árulta el Varga Mihály.

A gyakorlati képzésbe bekapcsolódó vállalatok, vállalkozások számára a most induló tanévtől bevezetendő kamarai garanciavállalás rendszere biztosítja, hogy az elképzeléseikhez igazodó számú tanulót irányítsanak hozzájuk.

A kormány mindezek mellett kedvezőbb támogatási feltételeket alakított ki a szakképzési hozzájárulás rendszerében. Főként a kkv-szektorba tartozó vállalatok esetében bővültek a szakképzési hozzájárulási kötelezettséget csökkentő költségnemek, de enyhültek a tanulók gyakorlati képzésével összefüggő adminisztratív terhek is.

44 szakképzési centrum jött létre
Júliustól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába került át 303 köznevelési intézmény, melyek országos szinten 44 szakképzési centrumba szerveződtek. Ezek önálló költségvetési szervek, OM azonosítóval rendelkeznek, tagintézményeik az átvett iskolák.

„A szakképző intézmények és feladatok minisztériumi átvétele, vagyis a fenntartóváltás és a szakképzési centrumok megalakulása nem érinti, nem befolyásolja a szakképző iskolák osztálytermeiben folyó minőségi szakmai munkát. Sőt, új fenntartóként tovább kívánjuk szélesíteni az oktatási lehetőségeket” – fejtette ki Varga Mihály kiemelve, hogy a váltás zökkenőmentesen megtörtént a nyáron.

A szakképzési centrumok az új struktúrában felnőttoktatási és felnőttképzési tevékenységgel bővítik képzési profiljukat. A tárca szerint ez a tanulók és a volt diákok számára egyaránt elérhetőbbé, vonzóbbá teheti a szakmai fejlődés lehetőségét, a bekapcsolódást az élethosszig tartó tanulás folyamatába.

A szakképzési reform kiteljesítéséhez 100 milliárd forintnyi európai uniós forrás áll rendelkezésre 2020-ig. Ezt egyaránt fordíthatja Magyarország felnőttképzésre és szakképzésre. A Kliktől már átcsoportosítottak 50 milliárd forintot a nemzetgazdasági tárcához, amelyre a minisztériumhoz került intézmények finanszírozásához lesz szükség.”

Forrás:
Szeptembertől már két szakma tanulható ingyenesen; Híradó.hu; 2015. augusztus 28.