Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Magyar szoftver 1,7 milliárd embernek

Szerző: 2015. szeptember 9.No Comments

„Bő egy év alatt több mint ötszáz fővel nőtt a Nokia Networks Kft.-nél dolgozók száma, a társaság bevétele pedig közel negyedével bővült tavaly. A cég fejleszti a világ leggyakrabban használt magyar termékét, most épülő új irodaházukban pedig az ország legnagyobb kutatás-fejlesztési központját alakítják ki.

A múlt évben közel negyedével, 21,4 milliárd forintra nőtt a Nokia Networks Kft. bevétele, a cég forgalmának több mint 95 százalékát adta az export. Robbanásszerű fejlődés tapasztalható a legfejlettebb piacokon a negyedik generációs mobilszolgáltatások területén – Japánban, Dél-Koreában, az Egyesült Államokban egyre inkább közműként tekintenek erre –, ez pedig kedvező piaci környezetet teremt a Nokia hazai leányvállalata számára, amely a 3G-s és 4G-s mobilhálózatok központi elemeivel is foglalkozik – nyilatkozta lapunknak Zagyva Béla, a társaság ügyvezető igazgatója. A magyar társaság egyik fő terméke a Mobile Switching Server, amely összekapcsolja az előfizetőket, gyakorlatilag arról gondoskodik, hogy az indított hívások a megfelelő helyre érkezzenek. „A teljes mértékben Magyarországon fejlesztett megoldás a világ leggyakrabban használt magyar terméke, 1,7 milliárd mobil-előfizető csatlakozik rá, és ez a világ egyik legösszetettebb szoftvere” – közölte Zagyva Béla.

A Nokia előrejelzése szerint 2020-ra egy előfizető naponta átlagosan egy gigabájt adatforgalmat bonyolít majd le, a csomóponti utak kapacitása ezerszeresére nő, a késleltetés pedig egy milliszekundum alá csökken. Ez utóbbi azért rendkívül fontos, mert bár már most is a gépek egymás közötti kommunikációja adja a forgalom nagy részét, a jövőben ez még inkább így lesz, és például az önmagukat irányítani képes autók elterjedése esetén nagyon nem mindegy, hogy milyen késéssel jutnak el a szükséges információk egy adatközpontba vagy éppen a járművekhez.

A középtávú prognózis alapján a következő években talán még nagyobb szükség lesz a Nokia hazai leányvállalatánál fejlesztett szoftverre. Éppen ezért a cégnél úgy döntöttek, hogy a jelenlegi erőforrások jobb kihasználásának érdekében új, 2017 elejére elkészülő központba költöztetik a hazai érdekeltséget. „Az új létesítményt kimondottan számunkra építik, és ez a válság óta a legnagyobb, folyamatban lévő irodapiaci projekt Budapesten. Az épületben helyet kap az ország legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, illetve az egyik legnagyobb tesztlaborja is” – számolt be a fejlesztésről a Nokia Networks ügyvezető igazgatója. A Corvin-negyednél épülő új központ képes lesz kiszolgálni a cég igényeit akkor is, ha a mostani ütemben bővül az ott dolgozók száma. A létszámfejlesztési tervekről pontos részleteket ugyan nem árult el Zagyva Béla, azt azonban elmondta, hogy tavaly május óta 550 fővel gyarapodott a Nokia hazai érdekeltségénél dolgozók száma. A magyar részleg egyike a finnországi központú vállalat 11 globális technológiai központjának. A teljes létszám 1900 fölött van, ebből a kutatás-fejlesztési területen most 1400-an dolgoznak. További jelentős tevékenység a regionális pénzügyi szolgáltató központ, de a humánerőforrás-kezelésben is régiós szerepe van a magyar leánycégnek.

A finn Nokia a távközlési hálózati megoldások egyik legnagyobb szállítója világszinten, a társaság piaci pozíciójának erősítése érdekében 15,6 milliárd euróért megveszi az Alcatel-Lucentet. Az ügyletet az amerikai és az európai uniós hatóságok már jóváhagyták, a tranzakciót várhatóan a jövő év első felében zárják le.”

Forrás:
Magyar szoftver 1,7 milliárd embernek; Szerző: Kalocsai Zoltán; Világgazdaság Online; 2015. szeptember 9.