Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatási informatika

Futár-projekt: csődbe megy a Synergon cége

Szerző: 2015. szeptember 15.No Comments

„Csődeljárási kérelmet adott be a Fővárosi Törvényszékre a Synergon Informatika kizárólagos tulajdonában álló Synergon Integrator Rendszerszolgáltató, tette közzé a BÉT honlapján kedden az anyacég.

A Synergon közleménye szerint a társaság likviditási problémái alapvetően a Futár-projekt kivitelezéséből erednek. A felmerült műszaki problémák megoldásának és a kényszerű alvállalkozó-váltásoknak a többletköltségei, valamint a rendkívüli mértékű kötbérek jelentős többletterhet róttak a társaságra, olyan likviditási problémát okozva, hogy annak megoldásához jelentős reorganizáció és a hitelezőkkel történő csődegyezség szükséges a társaság további működésének biztosítása érdekében.

A projekthez korábban a csoport többi vállalata is jelentős pénzügyi erőforrásokat biztosított. A társaság számára likviditási problémát okozott az is, hogy az OKF elállt az OKF Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósága bevetési rendszerével kapcsolatos vállalkozási szerződéstől, és az idén zárult perben a társaságot jogerősen 180 millió forint megfizetésére kötelezték.
Az elállás oka a társaság cseh alvállalkozójának hibás teljesítése volt. A társaság pert indított az alvállalkozóval szemben 200 millió forint megfizetésére, de amíg ez nem zárul le jogerősen és a követelés nem végrehajtható, a társaság az OKF-nek nem tud fizetni.

Közleményükben azt írják, hogy az anyavállalat napi működésére a leányvállalat által kezdeményezett csődeljárásnak nincs közvetlen hatása. A társaság a csődeljárás alakulásától függően vizsgálja a leányvállalat, mint befektetés értékét, és ha a befektetés leértékelésére kerül sor, az az anyavállalat számára is veszteséget okoz és saját tőkéjét is csökkentheti.”

Forrás:
Csődbe megy a Synergon cége; Index.hu; 2015. szeptember 15.