Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Szingapúr az „Open Data” kezdeményezés jegyében megreformálja az információs portálját

Szerző: 2015. október 4.No Comments

„Négy éve az állam működésére vonatkozó minden adatot egy helyre gyűjtöttek Szingapúrban, hogy a köz folyamatosan tájékozódhasson, és az információk birtokában akár új javaslatokat, ötleteket is megfogalmazhasson. A városállam most többek között azzal ünnepli 50. születésnapját, hogy az Open Data kezdeményezés jegyében megreformálta az információs portálját.

Átlátható, letölthető
Az adatok a városállam minden fontosabb működési területét lefedik: olyan az egész, mintha a KSH az adatsorait átalakítaná emészthető interaktív grafikonokká, és közszemlére tenné. Az egyelőre bétás oldalon egyelőre kilenc témában kerültek fel adatok (többek között népességi információk, közlekedés, egészségügy, az állami pénzügyek, pontosabban a bevételi és a kiadási oldal fő számai stb.)

Az eredeti oldalt 2011-ben hozták létre. Érdemes is összevetni az új, egyelőre béta állapotú portállal. A két oldal felépítése közti különbséget zongorázni lehetne: míg az eredeti oldal bonyolult, nehézkes, mindenféle beállításokat igényel, a grafikonok statikusak, a táblázatok áttekinthetetlenek, addig az új oldal letisztult, az adatok tálalása átlátható, a grafikus és táblázatos nézet közti váltás egyszerű.

De van is kinek közzétenni az adatokat: a háztartások 87 százalékában van személyi számítógép, és az internetpenetráció is 80 százalék körüli, és nagyon magas a mobilpenetráció is (főleg okostelefon). Jól áll az városállam az LTE fejlesztésekkel is. Azaz a lakosság nagy része gyakorlatilag hozzáférhet ezekhez az adatokhoz, ráadásul az új oldalon megosztható, letölthető és elemezhető formában…

Az adatok segítenek, de…
Szingapúr szigorú hely. Sok a rendszabály, és kemények a büntetések. Némely szabályok talán egészen meglepőek. A magyar konzuli szolgáltat tájékoztatója szerint még rágógumit sem lehet bevinni az országba, ugyanis annak forgalmazása tilos (így nyilván a rágózás is). Egy illegális határátlépésért például a jelentős pénzbüntetés mellett hat hónap börtön és három botütés a büntetés.

Ugyanakkor Szingapúr működteti a világ egyik legfejlettebb okosváros-rendszerét, egy felmérés szerint a kilencedik legfejlettebb város. Ezt jól jellemzi például a zsúfolt városban bevezetett útdíj beszedésének a módja: az utak fölé helyezett érzékelők a gépkocsi szélvédőjére helyezett kártyáról automatikusan levonják a napszakonként is változó úthasználati díjat.

Ugyanakkor az új technológiai kezdeményezéseknek is jó közeget biztosít. Egy közelmúltban közzétett kutatás szerint a 10. legjobb hely a világon a startupot indítóknak…”

Forrás:
Bitport.hu; 2015. október 1.
Szerkesztői megjegyzés: A béta változat csak minta, próbaképpen tették elérhetővé. Tapasztalatokat gyűjtenek, véleményeket várnak. Az átalakítás céljait itt olvashatjuk: About Us