Skip to main content
Internetközigazgatás: magyartávközlés

Szakmai workshop az internethez való hozzáférés akadályainak lebontásáról

Szerző: 2015. november 1.No Comments

„Az internethez való hozzáférés akadályainak lebontásáról volt szó a Hozzáférhető és megfizethető internetet mindenkinek címmel az InternetKon által rendezett szakmai workshopon. Az esemény után Deutsch Tamás megerősítette, hogy november közepére a széleskörű szakmai és társadalmi egyeztetést követően elkészül az az előterjesztés, amely a kormánynak konkrét döntéseket javasol az internet magyarországi helyzetének alakítására.

Az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos úgy nyilatkozott, hogy az előterjesztés tartalmazni fogja, hogy az internethasználatot terhelő áfa 27-ről 18 százalékra csökkenjen, továbbá a kormány a magyar távközlési-hírközlési ágazatot érintő különadót illetően 2016-ban olyan átfogó megállapodást kössön az ágazat szereplőivel, amely előírja, hogy az elkövetkező években milyen ütemezésben, milyen mértékben lehet a különadót csökkenteni.

Emellett olyan programot indítanának, amely szélessávú ingyenes wifihálózat kiépítését teszi lehetővé minden településen legalább egy közintézményben és egy közterületen, valamint jelentős kedvezményeket biztosító internetes alapcsomagot dolgoznának ki – ismertette a javaslatokat Deutsch Tamás.

A miniszterelnöki biztos emlékeztetett: szeptember 30-ig a magyar polgárok az InternetKon20 kérdéssorát megválaszolva elmondhatták a véleményüket, hogy milyen irányt vegyen az internet magyarországi fejlődése. Most olyan javaslatcsomagot kell kidolgozni, amely alapján a kormány megvalósíthatja a polgárok által leírtakat – magyarázta, majd hozzáfűzte: ezt a munkát segítik a maihoz hasonló szakmai egyeztetések is. Mint mondta, a mai tanácskozáson arról beszéltek, hogy miként lehet az internethez való hozzáférés akadályait lebontani. Ma Magyarországon a háztartások mintegy 41 százalékában nincs internet, ez 1,7-1,8 millió háztartást jelent. Ugyanakkor a 16-64 év közötti magyar felnőttek 73-75 százaléka internethasználó – közölte.

Az InternetKon vezetője kifejtette: a hálózatfejlesztési programok azt a célt szolgálják, hogy Magyarországon belátható időn belül nagy mértékben növekedjen az internethasználók és az internet-előfizetéssel rendelkező háztartások száma, hogy három-öt éven belül Magyarország az uniós tagállamok élmezőnyébe kerüljön. Arról is beszélt, hogy az uniós digitális menetrend szerint 2020-ra minden európai háztartásban elérhetőnek kell lennie a szupergyors internetnek, de Magyarország ezt a célt már 2018 végére el akarja érni. Ehhez 80 milliárd forint uniós fejlesztési forrást különített el a kormány, ezt pályázati úton biztosítja a fejlesztéseket megvalósítóknak.

Deutsch Tamás mindemellett az internethasználattal kapcsolatos tudás erősítését a köznevelésben és a felnőttek körében rendkívül lényegesnek nevezte.

Arra is kitért, hogy a nagy internetszolgáltatókat érintő elképzelésekkel egy hétfői egyeztetésen foglalkoznak. Jelenleg Magyarországon az online reklámpiac 50 milliárd forint nagyságrendű, online reklámokra ennyit fordítanak a hirdetők. Ezen összeg 52 százalékát a magyarországi online piacon költik reklámokra, a többit a nagy multiknál – magyarázta. Mint mondta, míg azonban az online piac magyar szereplői részt vesznek a közteherviselésben, adózó magyar cégek, a többi nem az. Tarthatatlan, hogy elképesztő versenyhátrányban vannak a magyar cégek, ezért november közepén olyan javaslatot tesz le a kormány asztalára, amely ezen változtat – hangsúlyozta, majd hozzátette: csak olyan megoldás elképzelhető, amely nem jelent terhet egy magyar vállalatnak sem.

Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke elmondta: a mai egyeztetés fő témája a megfizethetőség, a hozzáférhetőség volt. Az adók is napirendre kerültek, hiszen az áfa és a távközlési adó tekintetében Magyarország élenjár az uniós országok között, ezért ezzel a kérdéssel mindenképpen foglalkozni kell – közölte, majd kiemelte továbbá az együttműködés jelentőségét az állam, a szolgáltatók és a szakmai szervezetek között.”

Forrás:
Szakmai workshop az internethez való hozzáférés akadályainak lebontásáról; InternetKon; 2015. október 30.