Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egy ideig még nem költözködnek a tárcák

Szerző: 2015. november 4.No Comments

„Több mint egy évvel ezelőtt arról szóltak a hírek, hogy vidékre költöznek egyes tárcák, és velük az alkalmazottak, akik ezt vállalják, akik pedig nem, azok helyére az adott régióból vesznek fel dolgozókat. Az akkori elképzelések szerint az agrárminisztérium Debrecenbe, a honvédelmi tárca Székesfehérvárra költözött volna. Az agrár-vidékfejlesztési államtitkárság Kecskeméten talált új otthonra, de ezzel valószínűleg még jó ideig egyedül lesz.

A minisztériumok költözése nem került le a napirendről, de újabb fejlemény nincs – nyilatkozta a Magyar Időknek július végén Krakkó Ákos, a Miniszterelnökség sajtófőnöke. Az Origó megerősítette lapunk korábbi értesülését: a szóba került minisztériumok alkalmazottai nem készülnek arra, hogy valaha is pakolniuk kell. Az esetleges költözés korábban megjelölt határideje 2016. március 15. volt. Az áttelepítés hatalmas logisztikai feladat lenne, igen magas költségekkel járna, s várhatóan a dolgozók több mint fele nem költözne a munkahelyével. Ennyi embert pedig nem lenne könnyű helyben találni. A honvédelmi tárcánál 480-an, az agrárminisztériumban pedig 554-en dolgoztak a tavalyi adatok szerint. A Kecskemétre települést már lebonyolító vidékfejlesztési államtitkárságon 100-ból 31-en vállalták a változást. Közülük 11-en költöztek a városba, a többiek naponta ingáznak.

A HM esetében van egy nagyon fontos stratégiai akadály is. A tárca Székesfehérvárra telepítése negyvenmilliárd forintba kerülne és ütközne a NATO elvárásával. A városban van a székhelye a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának, azonban katonai alapelv, hogy két ilyen fontos honvédelmi irányító központ nem lehet egy helyen, mert háború esetén egyetlen támadással meg lehet semmisíteni őket. A szakemberek pótlása sem lenne egyszerű, hiszen a fővárosban maradó munkaerő rövid időn belül találna állást akár a versenyszférában.

Egyes tárcák Budapesten belüli költözésének nagyobb a realitása. Jelen állás szerint a Miniszterelnökség új helye a Várban, a karmelita kolostorban lesz, amelynek az átalakításával kapcsolatos közbeszerzésre és tervezésre 1,4 milliárdot szánt a kormány. 2016-ban és 2017-ben összesen csaknem 14 milliárd forintba kerülhet a kolostor és környékének átépítése, rekonstrukciója.”

Forrás:
Egy ideig még nem költözködnek a tárcák; Baranyai Gábor; Magyar Idők; 2015. november 2.