Skip to main content
gazdaság

Az Internet menti meg a postát

Szerző: 2015. november 10.november 16th, 2015No Comments

„Nem rendíti meg a postát a levélforgalom folyamatos csökkenése, bár papírt egyre kevesebben vesznek elő, hogy üzeneteket írjanak, a webes vásárlás növekvő népszerűsége mindent jóvá tesz a cég számára.

Már csak félig igaz, hogy a Magyar Posta a levélszállításból él, a papírra írt üzenetek száma egyre csökken. Bár csaknem 700 millió levelet továbbított a cég, az európai tendenciával egyezően a magyar piacon is évente átlagosan 5 százalékkal csökken a levélforgalom, ami a bevételeknek már csak a felét hozza. A másik fele pedig a pénzügyi, pénzforgalmi, biztosításközvetítői, csomaglogisztikai, hírlap és kiskereskedelmi tevékenységből jön. A céget nem rendíti meg a levélforgalom csökkenése, tavaly több mint 190 milliárd forint volt a bevételük, az adózott nyereség pedig meghaladta a 2,7 milliárdot.

Mint a Magyar Posta közölte, a feladott levelek és csekkek számának, és ezzel az árbevétel visszaesését új szolgáltatásokkal próbálják ellensúlyozni. Új levélpostai kényelmi szolgáltatásokat, illetve online ügyintézést vezettek be. Az ügyfelek például kérhetik a küldemények ismételt kézbesítését általuk választott időpontban és helyen, lehetőségük van online időpontfoglalásra a küldemények postai átvételéhez, illetve ideiglenes távollét esetén kérhetik a címhelyre érkező küldeményeik megőrzését vagy továbbküldését is.

A levélforgalom csökkenését valamelyest kompenzálja, hogy egyre több címezetlen reklámkiadványt kézbesítenek, tavaly több mint 1 milliárdot, ami 25 százalékos növekedés.

Az állami cég azt is szeretné, ha komoly szerepe lenne a közigazgatás elektronikus ügyintézésre való áttérésében, ezért új szolgáltatásokat, például elektronikus levelezési szolgáltatásokat vezetett be.

A levélforgalom visszaesésének egyik legnagyobb ellenpontja a csomagkézbesítés felpörgése, ami az e-kereskedelem bővülésének köszönhető. A csomagpiacon évente 10 százalékos a forgalomnövekedés, a napi csomagmennyiség azonban nagy ingadozásokat mutat, míg nyár elején néhány tízezer, karácsony előtt meghaladja a százezret.

A gyors növekedésnek köszönhetően 2014-ben minden addigi rekordot megdöntve 13.5 millió csomagot kézbesített a posta, és a rekord idén biztosan megdől – közölte a cég, amely a hazai piacon elsőként állított üzembe csomagautomatákat. Ezekből az országban ötven működik, és a forgalomnövekedésük jóval meghaladja az átlagot, hónapról hónapra mintegy 15-20 százalék.

A cég szerint a levélforgalom csökkenésével átalakuló szolgáltatási struktúra természetesen hatással van arra, hány emberrel dolgoznak. Közlésükből az derül ki, nem a létszámbővítés a jellemzi a gazdálkodásukat. Mint fogalmaztak, a felszabaduló munkahelyek esetében a törekszenek a feladatköröket a meglévő erőforrásokból ellátni.”

Forrás:
Az internet menti meg a postát; Híradó.hu; 2015. november 10.