Skip to main content
Internetközigazgatás: magyarművelődéstávközlés

Nagyobb sávszélességű, zárt internethálózat épül ki 2016 végére a hazai közoktatási intézményekben

Szerző: 2015. november 27.No Comments

„Nagyobb sávszélességű, zárt internethálózat épül ki 2016 végére a hazai közoktatási intézményekben – jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára szerdán a Győr-Moson-Sopron megyei Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, ahol a Sulinet plusz program keretében már elkészült a másodpercenkénti 100 megabites sebességű internetelérés.
Kara Ákos felidézte: a kormány határozott célja, hogy legkésőbb 2018 végéig minden magyar háztartás számár elérhető legyen a másodpercenkénti 50-100 megabites sávszélesség.

Ehhez szorosan kapcsolódik a kormánynak azon közoktatási célja is, hogy 2016 év végére minden iskolában szupergyors internet álljon rendelkezésre – hangsúlyozta. Az államtitkár elmondta, hogy a gyors internet révén a gyermekek oktatására jobb és korszerűbb feltételek állnak majd rendelkezésre.

Nagy Miklós, a beruházó Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója elmondta: a 6 milliárd forintos európai uniós fejlesztés lényege, hogy a hazai mintegy ötezer közoktatási és köznevelési intézményben a másodpercenkénti 50-100 megabites internetelérés lehetővé váljon, mert a jelenleg a Sulinet program által biztosított másodpercenkénti 4 megabites sebesség elavult. Emiatt több intézmény is más szolgáltatótól vásárolta az internet elérést, amely a legtöbb esetben többletköltséget jelentett.

Felidézte: egy kormányhatározat értelmében az összes intézménynek a Sulinet által biztosított elérést kell használnia, és ehhez a fejlesztés legalább akkora internet elérést biztosít, mint amilyet korábban egy másik szolgáltatótól vásároltak, vagy annál nagyobb sebességűt, emellett néhány intézményben vezeték nélküli internet elérést (wifi) is biztosítanak.

Hozzátette: a fejlesztés első ütemében március végéig országosan 375 olyan úgynevezett végpontot adnak át, amelyek révén a gyorsabb internet elérés lehetővé válik. Ebben a nyíregyházi és győri régió kiemelt helyszínnek számítanak az alacsony sebességű internet elérés miatt. A győri térségben például 86 végpontot modernizálnak.

A fejlesztést az Antenna Hungária Zrt. és a Magyar Telekom Nyrt. közösen végzi, az engedélyeket a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adja ki.

Az igazgató jelezte: az 1997-ben indított Sulinet programba 2001-ig ötszáz intézmény csatlakozott, a program éves fenntartási költsége 7,1 milliárd forintba került. 2003-2004-ben az intézmények 94 százalékát vonták be a programba. A fejlesztések révén jelenleg a fenntartási költség jelentősen alacsonyabb, 1,1 milliárd forint – hangsúlyozta.

Kocsisné Németh Ilona, az écsi intézmény igazgatója elmondta, hogy a nagyobb sebességű internet eléréssel erősítik az intézményben folyó digitális oktatást. A Petőfi Sándor iskolában 1994-ben kezdték el az informatika oktatását, jelenleg negyedik osztálytól úgynevezett laptop-programban is részt vesznek a gyermekek, de a rendelkezésre álló digitális táblákat is rendszeresen alkalmazzák.”

Forrás:
Nagyobb sávszélességű, zárt internethálózat épül ki 2016 végére a hazai közoktatási intézményekben; Nemzeti Fejlesztési Minisztérium; 2015. november 25.