közigazgatási informatika

OBH konferencia: Távmeghallgatás, kép – és hangrögzítés a tárgyalóteremben

Szerző: 2015. december 1.december 7th, 2015No Comments

„Távmeghallgatás, valamint tárgyalótermi kép- és hangrögzítés a bíróságokon címmel nemzetközi konferencia kezdődött hétfőn a Magyar Igazságügyi Akadémián. A konferenciát dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és dr. Pintér Sándor belügyminiszter nyitotta meg. Az Országos Bírósági Hivatal az országos szintű tárgyalótermi kép- és hangrögzítés valamint távmeghallgatás hosszú távú megalapozása és továbbfejlesztése érdekében szervezte meg a kétnapos tanácskozást, melyen több ország szakemberei számolnak be az általuk már alkalmazott technikai megoldások bírósági tapasztalatairól.

Dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke (képünkön) megnyitó beszédében az OBH elektronikus fejlesztései közül kiemelte az Elektronikus Panasz, a Pertartamkalkulátor, ez elektronikus fizetés lehetőségét, a „Hírvivő” szolgáltatásokat, és az elektronikus polgári perek eredményeit. Következő célként kiemelte a távmeghallgatás és videókonferencia rendszer bevezetését, amely tértől és időtől függetlenül lehetőséget teremt a személyes találkozásra, egymástól távoli helyszínen lévő emberek között.

Dr. Pintér Sándor (képünkön, lent) belügyminiszter beszédében, az informatikai fejlesztések elkötelezett híveként kiemelte, hogy a közeljövőben jelentős fejlesztések várhatóak országosan.

Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének stratégia célja, a bíróságok hozzáférhetősége, a bírósági szervezet integritása, az ítélkezési és igazgatási munka átláthatósága, utóbbi kiszámíthatósága és ellenőrzöttségének növelése, továbbá a tárgyi feltételek biztosítása, azok optimális elosztása és hasznosítása. Ezt a stratégiai célt támogatja a tárgyalótermi kép-és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás országos szintű bevezetése, melyek az elektronikus ügyintézés részeként segítik a bírák magas színvonalú és időszerű ítélkezését és egyszerűsítik a bíróságokhoz való hozzáférést.

A tárgyalások kép- és hangfelvétel útján történő rögzítése kiválthatja a klasszikus jegyzőkönyv-vezetési munkát, ami nagymértékben meggyorsítja a határozatok megszületését és egyben garantálja a tárgyalások pontos, szükség esetén bármikor rendelkezésre álló dokumentálását, esetenként a nyilvánosság biztosítását.

A bírósági tárgyalótermek távmeghallgatásra alkalmas összekötése a nemzetközi szervekkel, belföldi társintézményekkel és más bíróságokkal alkalmas a perben részt vevők biztonságának garantálására, illetve a bíróság előtti megjelenéssel járó idő és költség megtakarítására, ezzel is erősítve a bíróságok szolgáltató jellegét.

A tervek szerint a közeljövőben a teljes bírósági szervezetrendszerben bevezetésre kerülne a távmeghallgatás rendszere, továbbá megteremtésre kerülnének a tárgyalótermi kép- és hangrögzítést lehetővé tevő alapfeltételek. Az OBH-ban projektszervezet kialakítására került sor, amely az igények felmérésén és a rendszer kialakításnak megtervezésén dolgozik.

A távmeghallgatás iránti igény évről-évre nő a magyar bírósági szervezetrendszerben. 2012-ben összesen 17 tárgyalási napon volt távmeghallgatás az ország 5 bíróságán. 2013-ban már 62 alkalommal került rá sor hat helyszínen, s a legtöbb igény (48) a Pesti Központi Kerületi Bíróságról érkezett jogsegély kérelem ügyében. A megkereső feleket tekintve az ügyek döntő többségében Hollandiával, Romániával és Olaszországgal létesült kapcsolat. 2014-ben 77 távmeghallgatás volt, melyből 11 alkalommal belső informatikai hálózaton bíróságok vagy tárgyalótermek között alakítottak ki kapcsolatot. A további 66 alkalommal nemzetközi távmeghallgatásra használták a rendszert. A legtöbb esetben Hollandiával, Ausztriával és Romániával létesült kapcsolat. Az elmúlt évben már a magyar bíróságok között is felmerült az igény a távmeghallgatás alkalmazására. 2015. I. félévében a 34 távmeghallgatásból 27 budapesti, 7 pedig vidéki helyszínen volt.

A kétnapos konferencián a résztvevők a hazai szabályozás kérdései mellett előadásokat hallhatnak az európai országokban már működő rendszerek tapasztalatairól. A jó gyakorlatok bemutatására Ausztriából, Belgiumból, Észtországból, Lengyelországból, Spanyolországból és Szlovéniából érkeznek előadók.
További képek a rendezvényről.

Forrás:
OBH konferencia: Távmeghallgatás, kép – és hangrögzítés a tárgyalóteremben; Országos Bírósági Hivatal; 2015. november 30.