Skip to main content
informatika

„Terroristafigyelő” szoftvert tesztel a francia vasút

Szerző: 2015. december 20.No Comments

„A terroristák kiszűrésére alkalmas viselkedéselemző szoftvert tesztel a francia vasúttársaság. Ha beválik a rendszer, az SNCF mind a negyvenezer biztonsági kamerájára telepíthetik a rendszert. A program érzékeli a testhőmérséklet és a beszéd hangszínének megemelkedését, a mozdulatok szakadozottságát, ami idegességről árulkodhat. A Thalys expresszvonatok állomásain, Lille-ben és Párizsban pedig biztonsági beléptető kapukat szerelnek föl.

A terroristák kiszűrésére alkalmas olyan viselkedéselemző szoftvert tesztel a francia vasúttársaság (SNCF), amely képes lehet észlelni a gyanús mozdulatokat és csomagokat. Ha beválik a rendszer, az SNCF mind a negyvenezer biztonsági kamerájára telepíthetik a szoftvert. Stéphane Volant, az SNCF főtitkára az AFP francia hírügynökségnek elmondta: a program érzékeli a testhőmérséklet és a beszéd hangszínének megemelkedését, a mozdulatok szakadozottságát, ami idegességről árulkodhat. A szoftvert pályaudvarokon tesztelik, az adatvédelmi szabályok tiszteletben tartásával – jegyezte meg Volant.

A társaság vezetője tudatta: a teszt során azt akarják kideríteni, hogy a szoftver valóban csak a gyanús viselkedést szűri-e ki, valamint, hogy az utazóközönség elfogadja-e a fokozott megfigyelést. A program a csomagok esetében azt minősíti gyanúsnak, amely hosszabb ideig áll egy helyben, háborítatlanul. Ezzel egy időben az SNCF azt is mérlegeli, hogy munkatársait testkamerával szereli fel, s tavasszal olyan okostelefonos applikációt is terveznek, mellyel bárki riadóztathatja a hatóságokat.

A Franciaországot, Belgiumot és Hollandiát összekötő Thalys expresszvonatok állomásain, Lille-ben és Párizsban az SNCF biztonsági beléptető kapukat szerel fel. A nyáron ugyanis a Hollandiából Franciaországba tartó Thalyson hiúsítottak meg merényletet. Az AFP azt írja: a törvényhozás is vizsgál egy olyan jogszabály-módosítási javaslatot, amely lehetővé tenné a tömegközlekedési vállalatok biztonsági szolgálatai számára, hogy az utasok beleegyezésével megmotozhassák őket vagy átkutathassák a csomagjaikat.”

Forrás:
„Terroristafigyelő” szoftvert tesztel a francia vasút; Híradó.hu/MTI; 2015. december 17.