Skip to main content
gazdaság

2015 harmadik negyedévében folytatódott az elektronikus fizetési módok használatának bővülése

Szerző: 2016. január 1.No Comments

„2015 harmadik negyedévében folytatódott az elektronikus fizetési módok használatának bővülése. A pénzforgalmi infrastruktúra esetében a legdinamikusabban fejlődő területnek továbbra is az érintőkártyák, valamint az érintéses fizetést lehetővé tevő terminálok tekinthetők. Az internetes elfogadóhelyek számának kismértékű visszaesése nem volt számottevő hatással a kártya fizikai jelenléte nélkül lebonyolított forgalomra…2015 szeptemberétől a korábbi öt helyett már naponta tíz ciklusban kerülnek elszámolásra a bankközi tranzakciók a GIRO Bankközi Klíring Rendszerében (BKR), jelentősen gyorsítva ezáltal az átutalásokat..
Tovább folytatódott az érintőkártyák számának jelentős, közel 8 százalékos bővülése a megelőző negyedévhez viszonyítva, aminek köszönhetően a Magyarországon kibocsátott kártyáknak már több mint fele, 4,5 millió darab kártya rendelkezik ezzel a funkcióval. A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma kismértékben tovább emelkedett és meghaladta a 80 ezret. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok 99 ezret elérő száma gyakorlatilag stagnált, az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma viszont 8 százalékos emelkedést mutatott az előző időszakhoz képest, így a POS terminálok mintegy 60 százalékánál lehet már érintőkártyákkal fizetni. Csekély mértékben visszaesett ugyanakkor az internetes elfogadóhelyek száma, a harmadik negyedévben közel 7400 ilyen elfogadóhely állt az ügyfelek rendelkezésére”.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási tranzakciók száma és értéke egyaránt 20 százalékot meghaladóan nőtt 2015 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, a 103 millió tranzakció több mint 725 milliárd forintos összforgalmat jelentett. Ezzel folytatódott a belföldi kártyás vásárlási forgalmat 2014 óta jellemző nagymértékű, 15 százalékot meghaladó időszakonkénti bővülés. A POS terminálokon lebonyolított vásárlási tranzakciók több, mint 31 százaléka történt érintéses fizetéssel, ami az összérték majdnem 17 százalékát tette ki. Az érintéses fizetési forgalom így mind darabszámát, mind értékét tekintve több mint két és félszeresére nőtt 2014 harmadik negyedévéhez képest. Folytatódott a kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom bővülése. Az ilyen tranzakciók száma több mint negyedével, értéke pedig közel harmadával nőtt az előző év harmadik negyedévéhez képest, azonban a teljes fizetési kártyás forgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony. A korábbi negyedévekhez hasonlóan nőtt az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke (több mint 64 ezer forint), amely elsősorban a fizetési kártyás készpénzfelvételi tranzakciók összértékében megfigyelhető közel 7 százalékos emelkedésnek köszönhető.
… 2015. szeptember 7-étől az eddigi öt helyett már naponta tíz ciklusban kerülnek elszámolásra a bankközi tranzakciók a GIRO Bankközi Klíring Rendszerében (BKR). A ciklussűrítéssel párhuzamosan az első és az utolsó ciklusok ideje is módosult, aminek következtében megnövekedett a fizetések lebonyolítására napon belül rendelkezésre álló idő is. Délelőtt továbbra is jellemzően a kis összegű, elsősorban lakossági, délután pedig a nagyobb összegű, vállalati tranzakciók dominálnak. Az MNB előzetes várakozásának megfelelően az egyes ciklusok
forgalma jelentősen csökkent és kiegyenlítettebbé vált…Összességében az előző év azonos időszakához képest a BKR elszámolás forgalmának tételszáma 4 százalékkal, a forgalom értéke pedig 7 százalékkal növekedett 2015 harmadik negyedévében, amikor mintegy 70 millió darab tranzakció közel 22 ezer mrd Forint értékben került elszámolásra…

Forrás:
Gördülékeny volt az átállás a gyorsabb pénzforgalomra; Magyar Nemzeti Bank; 2015. december 31. (pdf)
Pézforgalmi táblakészlet