Skip to main content
informatikatávközléstechnika

GSM-R: a modern vasúti közlekedés IT-biztonsági kockázatai

Szerző: 2016. január 8.január 11th, 2016No Comments

„…A közelmúltban egy német konferencián néhány kutató azt mutatta be, milyen veszélyei vannak a vasúthálózat korszerű kommunikációs csatornáinak. Mivel a GSM-R rendszer nagyon sok mindenre kihat a vasúthálózatokban, érzékeny pontja az egész európai rendszernek. De vannak más érzékeny pontok is.

Ez is hackelhető
Mivel a vasúti hálózatok is digitalizálódnak, a vonatok is hackelhetőkké váltak. Ráadásul elég könnyen – állította egy németországi konferencián az ipari rendszerek biztonságát kutató SCADA StrangeLove három szakértője. A motiváció itt elsősorban nem a pénz- vagy információszerzés, hanem a kiberterrorizmus.

Sergey Gordeychik, Alexander Timorin és Gleb Gritsai három évig kutatta a témát, és a december végén megrendezett hamburgi 32C3-n, azaz a 32. Chaos Communication konferencián álltak elő az eredményekkel, melyeket a Biztonságportál összegzett

A kutatók számos vasúttársaságnál vizsgálódtak, hogy feltárhassák a biztonsági kockázatokat. Igyekeztek minden részterületet megvizsgálni a biztosítóberendezésektől a vonatirányítási rendszereken át az utasok számára is elérhető vezeték nélküli hálózatokig.

Kockázatok sokaságára derült fény
A konferencián egy sor kockázati tényezőt bemutattak. Vizsgálták például a vasúttársaságoknál használt SIBAS, azaz Simatic-alapú automatizálási rendszereket (a Siemens-gyökerű rendszert az ipari automatizálás számos területén alkalmazzák). Ennek implementációiban például olyan hibákat találtak, melyek révén az erre kapcsolt eszközök hitelesítés nélkül is vezérelhetővé váltak.

Komolyabb kockázata van annak a sérülékenységnek, amit az egyik CBI (computer-based interlocking), azaz vasúti jelzőrendszer elemzésekor. A pályán ez igazítja el a mozdonyvezetőt a teendőkről, lassításról, megállásról, a szabad pályáról stb. A három kutatónak sikerült bebizonyítania, hogy ezt a rendszer be lehet dönteni. Az is kivitelezhető egy kibertámadás során, hogy a támadók akkor állítsanak át egy váltót, amikor a vonat áthalad rajta.

Megkapta magáét konkrétan a GSM-R rendszer is. A kutatók szerint GSM-R titkosítási szintje megfelelő, de speciális GSM-zavaróval (ilyenek jammerek egyébként lényegében bárhol kaphatók, és már csak ügyesen kell átalakítani a célhoz) megbénítható a mobil adatforgalmazás. Ha pedig a mozdony elveszti a kapcsolatot a menetirányítással, akkor onnantól sok minden történhet vele, például súlyos fennakadások lehetnek a vonatközlekedésben.

És a soha ki nem haló hanyagság
A technikai problémák legtöbbször orvosolhatók. Az emberi hanyagság viszont örök, és ez itt is bebizonyosodott. A kutatók számos helyen találtak gyári alapértelemezett jelszavakkal elérhető eszközöket, PIN-kódként 1234-et használó SIM-kártyákat.

Nem túl biztató a helyzet az utasokat kiszolgáló rendszereknél sem. Az utastájékoztatási megoldások, a wifi-berendezések és az IP-kamerák általában ugyanazt az adatcsatornát használják, ami növeli a sebezhetőségüket.

A SCADA StrangeLove kutatói hangsúlyozták: a feltárt biztonsági hiányosságokat alapvetően nem nehéz kihasználni, de kell ismerni hozzá a támadott céleszközök működését. De mivel fontos területről van szó, kiemelten kell kezelni ezeknek a rendszereknek a biztonságát.

Érdemes megnézni az előadás videofelvételét [The Great Train Cyber Robbery [32c3]], a szakértők látványos demókkal is illusztrálták kutatásuk eredményeit.”

Forrás:
Jó a GSM-R, de jó lesz vigyázni; Bitport; 2016. január 7.
SCADA Strangelove