Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyartechnika

Autómegosztó rendszer készül Budapesten

Szerző: 2016. január 11.No Comments

„A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. autómegosztó rendszert tervez. A kocsik az elképzelés szerint nulla károsanyag-kibocsátású, elektromos meghajtású járművek lennének. Egy ilyen közautó vagy e-autó több magángépkocsit is kiválthat, illetve azoknak jelenthet megoldást, akik nem tudnak vagy akarnak fenntartani saját gépjárművet, de alkalmanként szükségük van rá. Ezzel a BKK szolgáltatási kínálata a biciklitől a buszon és metrón át a hajóig teljes lenne.

A Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) a főváros megbízása alapján egységes, átlátható, mindenki által hozzáférhető és nem utolsósorban környezetkímélő – éppen ezért száz százalékban elektromos – közösségi autóhasználat (carsharing) alapjainak lefektetésén dolgozik – tudta meg a Magyar Idők a BKK-tól. A carsharing olyan szolgáltatás, amely előre regisztrált felhasználóknak nyújt rendszeres gépjárműbérlési lehetőséget. A BKK a félreértések elkerülése végett leszögezte: nem a rohamosan terjedő telekocsi-szolgáltatásról vagy sofőrszolgálatról van szó.

A közlekedési központ által kidolgozandó koncepció lényege, hogy a felhasználók a saját gépjármű előnyeit élvezhetik a tulajdonlás állandó költségei és kötöttségei nélkül. A fővárosi cég tervei szerint a közösségi, elektromos jármű célközönsége bárki lehet, akinek van saját autója, azonban bármilyen megfontolásból nem szeretné/tudja azt használni, továbbá az is, akinek nincs autója, de szüksége lenne rá. Természetesen az ilyen jellegű szolgáltatás igénybevételéhez mindenképpen szükség van járművezetői engedélyre. A részletek, a műszaki tartalom, a pályáztatási struktúra és a felhasználói lehetőségek kidolgozása jelenleg folyamatban van.

A carsharing a nemzetközi tapasztalatok alapján a városi mobilitás új formájaként hozzájárul az élhető közterületek kialakításához a parkolóhely-szükséglet csökkentésével.
A közösségi autóhasználat az egyik utolsó hiányzó láncszem volt az BKK kínálatában az integrált városi közlekedési hálózatfejlesztés szempontjából. A szolgáltatás bevezetése a környezetbarát technológia, az elektromos járművek üzemeltetésével a környezettudatos szemlélet formálásához is hozzájárul. A tömegközlekedés részeként működő autómegosztó rendszer a szakértők szerint főként azoknak kínálna jelentős költségmegtakarítást, akik leginkább pár órás, városon belüli utakhoz keresnek autót, hiszen évi 8-10 ezer kilométer alatt olcsóbb, mint a saját autó, és rugalmasabb, mint a bérautó.

Gépkocsik megosztásán alapuló közösségi járműhasználat néhány éve már működik Magyarországon. Számos vállalkozás nyújt ilyen szolgáltatást, de olyan, a tömegközlekedésbe integrált, nulla károsanyag-kibocsátású járműflotta, ami egy egész várost lefed, még nincs. A közlekedési központ fejlesztése ezt a hiányt igyekszik pótolni.”

Forrás:
Autómegosztó rendszer készül Budapesten; Magyar Idők; 2016. január 8.